"Във връзка с предложения, информации, спекулации и коментари ви уведомявам, че днес имаше заседание на изпълнителна комисия на ГЕРБ. Ние като партия и парламентарна група взехме решение да не инициираме и подкрепяме процедура по чл. 103, известна като процедура по импийчмънт", това обяви преди минути вицепремиерът Томислав Дончев на специален брифнг в партийната централа.

"Аргументите за това могат да са юридически и политически. Не желаем напрежение или война между институциите. Не желаем да инвестираме в политическо противопоставяне и да допринасяме за разделението на обществото", допълни той, като по този начин потвърди зададената от премиера и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов политическа линия - в сряда той заяви, че управляващите не водят война с никого.

След като преди няколко дни Румен Радев обяви, че снема доверието си от правителството, депутатът от ГЕРБ Георги Марков обаче заяви от парламентарната трибуна:

"Ще решим, защото имаме достатъчен брой депутати по волята на българските избиратели, дали да искаме импийчмънт или не. Можем да вкараме такава процедура, когато чуем решението на Конституционния съд (което беше поискато от главния прокурор Иван Гешев - б.р.)".

Вчера пък председателката на бюджетната комисия в парламента Менда Стоянова заяви:

"Чисто политически ние отдавна сме дали импийчмънт на този президент".

По-късно самият Румен Радев коментира:

"Въпросът не е какво ще правя аз, а какво ще правим всички ние, българите. Ще си върнем ли закона, ще си върнем ли държавата, ще и върнем ли справедливостта и роднините зад граница". Импийчмънтът няма да напълни язовирите, няма да напълни хладилниците на хората, няма да вдигне пенсиите, най-много да напълни площадите и да доведе до окончателен крах на управлението".

Днес Томислав Дончев заяви още:

"България има нужда от нормално работещи институции, както са уредени в Конституцията и законите. Трудно ми е да направя коментар за оттеглянето на доверието. Това е политическо изказване, то няма никакво влияние върху институциите. Продължаваме да работим".

Той подчерта, че изказването на Марков е направено преди решението на Изпълнителната комсия, като изтъкна, че ГЕРБ е партия, в която всеки има мнение.

Председателката на ПГ на ГЕРБ Даниела Дариткова пък добави:

"Искам да подчертая, че войната между институциите не беше по наша инициатива, но ние нямаше как да не отговорим на предизвикателството. В никакъв случай не смятаме, че това е от полза на България, на българските избиратели. Разчитаме на разумен подход от всички, които са получили доврието на хората, да ги представляват в рамките на техните правомощия".

Тя насочи вниманието и към лидерката на опозицията:

"През тази седмица бяхме свидетели на пост във фейсбук на г-жа Корнелия Нинова, която направи воаяж из Брюксел и отрази своето посещение там по този начин. Тя твърди, че ни е отказала нещо, за което ние не сме я канили. Ние не сме предлагали на БСП коалиция. Имаме категорично решение на конгрес на ГЕРБ, че няма да се коалираме с БСП. Всъщност нашите колеги от опозицията продължавата да следват своята политика чрез внушение и мантри да привличат вниманието върху себе си. Ние винаги сме залагали на прагматичната политика, такава, каквато се провежда в интерес на гражданите и ще продължим в същия дух".

По-рано Нинова написа във Фейсбук, че се е срещнала със зам.-председателя на Европейския парламент Клара Добрев.

"Слушала съм много за вас. Едно от най-големите ви достойнства като лидер на БСП е, че не се поддавате на изкушението и натиска да направите коалиция с ГЕРБ заради лични интереси. Щяхте да имате съдбата на други леви партии от нашето политическо семейство. Те се стопиха само заради безпринципни договорки" - с тези думи се обърна Клара Добрев към мен", заяви председателката на БСП.