Това обясни той в интервю за сутрешния блок на bTV, с което донякъде опроверга твърденията, че след края на мандата си смята да прави партия.
"Със сигурност ще инвестирам в подготовката на млади лидери. Твърде вероятно е да бъда съпричастен в политиката, поне в началото", каза той, но уточни, че вече е бил партиен лидер и това не била голямата му амбиция.

"Бих бил съпричастен към един граждански проект, който да формира алтернативна политика. Според него, трябва ново качество на политически живот, да се намерят кадърните хора, които да влязат в политиката. От 20 години изкарваме напред само партийния апарат, обобщи държавният глава.

В тази връзка той се пошегува, че ако това се случи, премиерът Бойко Борисов няма да търси талантите „на завоя в Севлиево", а те вече ще са се наложили в обществен план, цитира го КРОСС. (Първанов имаше предвид разказа на премиера, че се е срещнал за първи път с здравния министър Анна-Мария Борисова на един завой край Велико Търново - б.р.)

На въпрос дали би станал премиер, президентът отговори: „Това не е детската ми мечта. Навремето Сергей Станишев ми го предложи, но отказах, защото се чувствах по-силен в президентската институция".

"Като се започне от самата формула на разпределение на властта, като се стигне и до момента, че политиката започна да се прави в затворени нелегитимни кръгове, това са неща, които застрашават вътрешното доверие", обясни той за провала на тройната коалиция. В отговор на въпрос, Първанов коментира, че накрая на управлението Станишев като премиер "изтървал нещата".

Ще издам книга с писаното за мен в жълтата преса, каза в края на интервюто държавният глава, цитиран от БГНЕС.

Не ме интересува политическият проект на Първанов, коментира междувременно пред Нова телевизия Борисов.
„Нека излезе и да обяви, че създава нова партия. Добър политик, обигран, 20 години е в прехода, знае всичко в страната, млад е, може да прави каквото си иска. Като казах, че не ме интересува, имах предвид - не му се бъркам в неговата работа, да не ми се бърка и в моята", коментира министър-председателят.

Той заяви, че няма да призове Първанов да напусне президентството.
"Имам по-важни задачи и нямам намерение да си губя енергията за подобни проекти", обясни Борисов.

В интервюто си Първанов заяви още, че ще подпише указа за актуализацията на бюджета. Той и Борисов отново сблъскаха позиции за енергийните прокети у нас. Държавният глава каза, че ще иска национален референдум за АЕЦ "Белене".