Юристът Георги Георгиев от групата на ГЕРБ е новият председател на Столичния общински съвет. Той беше избран при тайно гласуване с 36 гласа. Във вота участваха 44 от общо 61 общински съветници. Недействителните гласове са 8.

Георгиев беше единствена номинация за поста, след като във вторник досегашният председател Елен Герджиков подаде оставка. След повече от 10 г. той се оттегли по настояване лично на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, който не бил доволен, че не се е възпротивил на критиките на опозицията, че градският транспорт е пред фалит.

Георгиев е първи мандат общински съветник от гражданската квота в листата на ГЕРБ-СДС. Председател е на комисията по финанси и бюджет към СОС. Вносител е на редица доклади, свързани с оптимизация на бюджетните разходи, подобряване на градската среда, развитие на обществения транспорт и безконтактните плащания в него, социални дейности и други.

Още преди гласуването от групите на "Демократична България" и БСП, както и независимият Борис Бонев от "Спаси София" обявиха, че няма да подкрепят кандидатурата на Георгиев, като се възмутиха от намесата на Борисов при оттеглянето му. Десните дори заявиха, че ще обжалват избора му, защото процедурата не е извършена по правилата.

Според БСП той е прекалено агресивен и невъздържан, подобно е и мнението на десните. По думите на Бонев пък Георгиев не е подходящ за поста, защото е вносител на редица лобистки и съмнителни доклади.

"Прави впечатление, че Георги Георгиев бързо се изкачи на кариерната стълбица. Той директно стана шеф на постоянната комисия по бюджет и финанси към СОС, а сега на преполовен мандат е кандидат за председател на СОС. Това е човек, който не може да води диалог, не е консенсусен", коментира Бонев. 

Методи Лалов от ДБ също се изказа негативно за предложението на ГЕРБ.

"Георги Георгиев е лицето на арогантността. Да, Георги Георгиев има качества и е готов да изпълни всички заръки на Бойко Борисов", допълни той.

"Ако някой умее да се самозабравя, то това е Георги Георгиев. Ако някой е гледал комисията за бюджет на СОС, той е видял поведението на Георгиев. Квалификациите и дипломите не са всичко, преди всичко стои правовата държава. Време е граждани да излезете пред общината, хиляди трябва да дойдат и е време и Георгиев и Фандъкова да си събират партакешите от общината", допълни Лалов.

Биография

Георги Георгиев е роден през 1986 г. Завършил е с отличие право в Софийския университет „Св. Климент Охридски“. Има и магистърска степен по международно търговско право от King’s College London. Защитава дисертация на тема „Залог на търговско предприятие“ в Софийския университет, въз основа на която издава книгата „Залогът на търговско предприятие“ през тази година. През 2012 г. е избран за консултант за България и член на работна група по изследователски проект на London School of Economics and Political Science. Съавтор е в международни изследвания, публикувани от престижни чуждестранни и български издателства. В момента е главен асистент по търговско право в Софийския университет. Георгиев е управляващ съдружник в адвокатско дружество „Георгиев и Колев".

Фандъкова благодари на Герджиков и пожела успех на Георги Георгиев

"Благодаря на Елен Герджиков, с когото работим заедно от 2007 г. - първо, в качеството ми на зам.-кмет, а той като общински съветник, в последните девет години като председател на СОС и като част от екипа на успешните кампании за местни избори в София, коментира кметът Йорданка Фандъкова в изказване пред съветниците, цитирана от пресцентъра на Столичната община.

"За много от Вас оставката на председателя на съвета е изненада, но истината е, че в последните няколко месеца с Герджиков и ръководството на групата на ГЕРБ-СДС водихме разговори за промяна в работата на групата на ГЕРБ, така че да бъде по-ефективна в работата за града. Това не са лесни разговори, но това е нормалният процес по вземане на решения и носене на отговорност в една демократична политическа партия", изтъкна тя.

"И вчера имах разговори с Герджиков и съм убедена, че той ще продължи да бъде активен и да защитава големите каузи, по които работим заедно. Той беше сред основните двигатели на инициативата Европейска столица на спорта, която градът ни успя да спечели и успешно защитава; инициатор при сформирането на столичната програма за финансиране на детско-юношеския спорт с подкрепа на спортните клубове и школи, както и деен участник в борбата ни за възстановяване на Княжевския лифт", отбеляза кметът.

"Заедно с Герджиков успяхме да привлечем и мотивираме много млади, образовани хора, които да се включат в работата както на групата на общинските съветници на ГЕРБ-СДС, така и в екипа на СО. В моя екип от заместник-кметове в последните две години направих големи промени с желанието да включа млади, енергични хора, професионалисти в своята област. Това са зам.-кметовете по строителство, по екология, по дигитализация и по транспорт", каза още Фандъкова.

По думите й Георги Георгиев е част от младите и активни хора в групата на ГЕРБ-СДС. Тя го поздрави с избора му за председател на СОС и му пожела да изпълнява задълженията си с достойнство и благородство.

"Неговата задача да води заседанията на съвета няма да бъде лесна. Убедена съм в неговия професионализъм и вярвам в желанието му да намира решения на предизвикателствата в управлението на града, пред които се изправяме заедно. Слушах внимателно обсъжданията преди гласуването и личните обиди и квалификации, които бяха разменени", отбеляза още столичният кмет.

Тя съобщи, че днес на среща в Министерството на транспорта, на която са били с изпълнителния директор на НСОРБ и представители на автобусните превозвачи, са обсъдили механизма за компенсации на градския транспорт.