Управляващите влизат в новия политически сезон с 15% одобрение за кабинета и 27% лично одобрение за премиера Бойко Борисов. Критичните оценки към качеството и стила на управление нарастват, а президентът Румен Радев продължава да има най-висок персонален рейтинг от политиците в страната, макар че се увеличава и неодобрението към него. Над 47% от гласоподавателите смятат, че при предстоящите местни избори трябва да изберат нов кмет. Това са част от данните на проучване на общественото мнение, проведено между 10 и 16 септември от социологическа агенция "Алфа Рисърч".

Пред БНР Геновева Петрова, управляващ партньор в агенцията, заяви, че ГЕРБ запазва преднината си на национално ниво с оглед на предстоящите на 27 октомври местни избори и в момента критичните настроения към институциите не са консолидирани в опозиционна формация.

"Няма единна опозиция, която да се изправи срещу ГЕРБ".

Очаквам, че премиерът Борисов ще има подобен тип активност в предстоящата кампания, каквато прояви преди евроизборите през май, каза Петрова в предаването "Преди всички" на програма "Хоризонт".

Потенциалът на независими кандидати, които не са обвързани с някоя от големите политически партии, е около 10 на сто, но това не означава, че в някои общини подобни листи няма да регистрират по-висок резултат.

"Регистрираме много съществена разлика в нагласите между отделните видове общини - в малките населени места хората много по-систематично подкрепят настоящите управници, но това не е нова тенденция", изтъкна тя и допълни, че очакванията за София са за по-напрегната политическа надпревара и балотаж.

А по повод евентуален балотаж Фандъкова - Манолова, Петрова коментира, че десните избиратели в София все още са показали, че са готови на компромиса да подкрепят бившия омбудсман.

"С 10% се качва одобрението към полицията и това е единствената институция, която наистина регистрира бавен и плавен, но значим тренд към повишаване на положителната оценка за своята работа. Това се изразява в действията, които полицията по-видимо извършва в поредицата от тежки криминални престъпления през последната година и месеци", допълни Петрова.