България няма да промени своята позиция относно започването на преговори с Република Северна Македония за ЕС. Това заяви категорично външният ни министър Теодора Генчовска пред БНР, след като премиерът на югозападната ни съседка Димитър Ковачевски каза в Скопие, че "европейската интеграция на РСМ и Албания е заложник на България", а външният министър на РСМ Буяр Османи заяви, че "топката е в ръцете на България".

"Османи много често излиза по медиите и непрекъснато говори. Това не е тенис мач или футболен мач, за да говорим топката в кой отбор е или в кое поле. Нашата позиция е изключително ясна, имаме национален консенсус по темата. Не знам по какъв по-ясен начин да му го обясня на г-н Османи вече", коментира Генчовска.

По думите ѝ няма да има промяна на българската позиция за вдигане на ветото.

"Не. Няма как нашата позиция да бъде променена на Съвет "Общи въпроси", защото няма и такава тема", подчерта Генчовска и отхвърли обвиненията на Ковачевски, че РСМ и Албания били заложници на България.

"Това, което винаги сме казвали. Позицията е такава, каквато е - изпълняване на договора, трябва конкретика и загубихме 5 месеца вече в говорене, в интервюта, извинявам се на медиите, но това е. Просто чакаме да започнат изпълнение на договора", отбеляза външният ни министър Теодора Генчовска.