Шокиран съм от думите на министър Банов, че е рекетиран! А докладвал ли е? Докладвал ли е, уведомил ли е ДАНС, ГДБОП и други служби? Тези въпроси зададе депутатът от "БСП за България" проф. Румен Гечев пред Нова тв.

"В духа на демокрацията да кажем, че г-н Боил Банев е невинен до доказване на противното. Но изнесените данни са шокиращи, те са подкрепени с конкретни документи", добави Гечев.

"Шокиран съм от това, което казва г-н Боил Банов. Той казва, цитирам: "От 4 години съм рекетиран с някакви записи - лицето се казва Ангел Ангелов и беше директор дирекция "Европейски програми и проекти" в Министерство на културата". Тук възникват някои въпроси - докладвал ли е на премиера, че е рекетиран, уведомил ли е ГДБОП, ДАНС и другите служби?", попита Гечев.

"Какво да мислим гражданите на Република България - че един служител в Министерството на културата може да рекетира един министър. Г-н Банов сам признава, че е рекетиран, но не е казал на никой. Не е взел никакви мерки. А служител, който го рекетира, е "цъфнал" в министерството на образованието", коментира Румен Гечев.

И допълни, че службите трябва да кажат дали записите са автентични, или не.

"Признавайки, че си кротува 4 години, за мен разговорът приключи, нещата не са добре", заяви още Гечев.

"Служител от министерството рекетирал министъра си - това звучи като от "Али баба и 40-те разбойници. Банов се е простреля точно в сърцето, като казва, че служителят, който го е рекетирал, е цъфнал в Министерството на образованието", посочва още депутатът.

Проф. Гечев припомни случаят, когато в дома на премиераа Борисов бил направен запис като "в студио на Балкантон".

"Скандалите не ги прави опозицията, а управляващите, тъй като те настъпват мини всеки ден, посочи Румен Гечев. - Аз наричам "Визия за България" Евровизия. Вече сме месец февруари, а не виждаме програма на ГЕРБ, не е ясно какво ще правят на евроизборите."

"Безработицата е ниска, тъй като 2 милиона българи напуснаха страната. Растеж от 3,5% е по-добър от 1%, но в Румъния е по-висок. По време на тройната коалиция растежът беше 6%. Ние не просто сме последни, а ставаме все по-последни. Чуждите инвестиции намаляха драматично - с 1000%, от 9 милиарда евро, на един милиард. Учудвам се на думите на премиера, че заводи растели като гъби, искам да посочи някоя от тях. Г-н премиерът има хубави сънища, но нека не забравя, че го гледат и студенти", каза още Гечев.