Това заяви депутатът от КБ и бивш икономически министър в правителството на Тройната коалиция Петър Димитров, цитиран от БГНЕС.
По-рано днес правителството реши България да излезе от проекта и да се разплати с акционерите и проектната компания. Вицепремиерът и финансов министър Симеон дянков беше категоричен, че "няма опасност от санкции заради решението". Работили сме над една година с международни компании, правни юридически кантори, санкции България няма как да получи, допълни той.

Според Петър Димитров обаче финансовите загуби за България от решението на Министерски съвет са безспорни. В съобщението за напускане на проекта вече се говори за допълнителни до 12.8 млн. лв., които трябва да платим на проектната компания, посочи червеният депутат. Губим ежегодните такси, които са над 30 млн. долара, заявките за инвестиции, заетостта на строителните фирми, които трябваше да участват в него, както и ангажимента на български фирми, които да транспортират нефта от Русия до България през Черно море, продължи депутатът.

По думите на ексминистъра решението не е било неочаквано и е била ясна позицията на ГЕРБ. Както вървят нещата това е доказателство, че ще бъдат погребани абсолютно всички руски проекти, изрази предположение Петър Димитров. Това проличава и от изказването на министър Трайчо Трайков, който прави точно такива намеци, че не България, а руската страна е била неизправна, но не иска да каже точно в какво, забеляза Димитров.
Днес министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков обяви, че излизането на България от проекта "Бургас-Александруполис" е поради неизпълнени ангажименти от другите двама акционери.
Смятам, че напускането ни на проекта не може да е българско решение, то най-вероятно се диктува отвън. Алтернативата, според управляващите, се казва шистов газ, което по най-меките оценки е отравяне на цяла Североизточна България", заключи пък бившият икономически и енергиен министър.

Според Димитров, потенциалното влошаване на отношенията ни с Русия, на преговорната атмосфера, може да ни остави без газ, както това се случи на 6 януари 2009 г. Заслугата ще бъде изцяло на това правителство, което очевидно има алергия към всички руски проекти, категоричен е той.
От 1 януари 2013 г. България няма договор за доставка на газ. При тези влошаващи се отношения с Русия има риск България да остане въобще без такъв договор и да спре доставката на газ в страната. А ние нямаме алтернатива за това, освен от Русия, заяви Димитров. Ситуацията е влошена допълнително и от това, че както изглежда от Брюксел няма да дадат средства за изграждането на междусистемните газови връзки. Вчера за това сигнализира евродепутатът Ивайло Калфин.

Според Димитров, това решение на кабинета може да наруши и другите ни икономически и търговски отношения с руската страна, имайки предвид, че доставяме от тях гориво и за АЕЦ "Козлодуй".
Така че можем да останем и без ядрена енергетика, смята Петър Димитров. Напомням, че АЕЦ "Козлодуй" е също руски проект и без руско съгласие от 2017 г. до 2019 г. България може да загуби и последните си ядрени реактори, които осигуряват на българите една поносима цена на електроенергията, прогнозира той.