„Смятаме, че трябва да бъде извършен геополитически завой към Русия. Неслучайно Панос Камменос на 15 януари посети Москва и се срещна с представители на управляващата партия, включително и с ръководителя на комисията по международните въпроси към руската Държавна дума Алексей Пушков“, каза Аврамидис, цитиран от руския вестник „Взгляд“, на който се позова "Фокус". 

„Сигналите, които вече получихме, са много важни. Не обявихме правилно пред гръцките медии изявлението на министъра на земеделието на Русия Николай Федоров, в което се казва, че ако Гърция не получи помощ от Европейския съюз, то Русия е готова да отмени ембаргото и да започне да търгува с гръцкото селско стопанство за срок от 30 години напред“, подчерта Аврамидис.
 
Той добави, че е важно намерението на Русия да строи газопровод за доставка на природен газ към Централна и Източна Европа, който да минава през Гърция и Турция и че през 2019 година ще изтече договорът за транзит на руски газ за Европа през Украйна.
 
Това е важен въпрос, който ние, като политическа партия, искаме да обсъдим, защото подкрепяме усилията на Русия в тази насока“, категоричен е Аврадимис.
 
Путин готов да работи с новия гръцки кабинет

Руският президент Владимир Путин поздрави лидера на гръцката радикална лява партия СИРИЗА с изборната победа, заявявайки, че Русия ще работи с новото гръцко правителство.

Путин изрази увереност, че Русия и Гърция ще продължат да развиват традиционно конструктивното си сътрудничество във всички области и заедно ще работят ефективно за решаването на текущите проблеми в Европа и света.

МВФ готов да подкрепя Гърция и в бъдеще

Международният валутен фонд изрази готовност да продължи да подкрепя Гърция след победата на СИРИЗА на парламентарните избори, съобщи Франс прес, цитирана от БТА.
 
"Готови сме да продължим да подкрепяме Гърция и се надяваме да започнем дискусии с новото правителство", се посочва в кратко комюнике на МВФ, който е сред международните кредитори на Гърция от 2010 година.


АНКЕТА: Ще извади ли СИРИЗА Гърция от кризата?