Международната рейтингова агенция Стандард енд Пуърс (Standard and Poor's) понижи с още една степен кредитния рейтинг на Гърция в категорията "боклук" ("junk"), предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

S&P понижи рейтинга на Гърция на "ССС" от "ССС+" (лат. букви) с "отрицателна" перспектива. 
 
Според рейтинговата агенция Гърция ще спре плащанията по своя дълг в рамките на година, ако не постигне споразумение с кредиторите. 

Гърция е показала, че неин приоритет са пенсиите и други вътрешни разходи вместо навременните плащания по дълга, констатира агенцията.

В средата на април Стандард енд Пуърс вкара Гърция в категорията "боклук", като понижи оценката й до "ССС+" спрямо "В-" (лат. букви) с "отрицателна" перспектива "поради опасността от по-нататъшно влошаване на положението с ликвидността на държавата, банките и икономиката".

Няма признаци за пробив

Лидерите на Германия и Франция - Ангела Меркел и Франсоа Оланд, се съгласиха с гръцкия премиер Алексис Ципрас, че преговорите между Гърция и нейните кредитори трябва да продължат с голяма интензивност, но няма
признаци за пробив. Това стана ясно след разговорите между тях в Брюксел. 

Говорител на германското правителство съобщи, че срещата е преминала в конструктивна атмосфера.

"Имаше единодушно съгласие, че разговорите между гръцкото правителство и институциите (Международния валутен фонд, Европейската комисия и Европейската централна банка) трябва да продължат с голяма интензивност", посочи говорителят, цитиран от Ройтерс и БТА.

Преговорите са в задънена улица, тъй като Гърция отхвърля исканията на кредиторите за намаляване на пенсиите и за реформи на пазара на труда. Гърция може да просрочи плащанията си по дълга в края на месеца, ако не получи средства от кредиторите, отбелязва Ройтерс. В края на месеца Атина трябва да върне 1,6 млрд. евро на МВФ.

Срещата на Меркел, Оланд и Ципрас е продължила един час и 45 минути. Това бе петият им разговор за по-малко от две седмици, което показва сериозността на усилията на най-високо равнище за предотвратяване на провал, който би принудил Гърция да напусне еврозоната, посочва Ройтерс.

Председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер отказа да се срещне с Ципрас.

Европейците осъзнаха необходимостта от намиране на жизнеспособно решение за Гърция, заяви гръцкият премиер Алексис Ципрас след разговорите.
 
"Ние решихме да засилим преговорите, за да бъдат преодолени оставащите различия, за да постигнем решение в близко бъдеще", заяви Ципрас, цитиран от ТАСС и БТА.
 
Гръцкият премиер каза, че решението трябва да даде възможност на Гърция да се върне към растеж със социално единство, но също с поносим дълг, съобщава ДПА.

Той поднови призивите си за преструктуриране на гръцкия дълг, за което ЕС казва, че може да стане само след постигането на споразумение с кредиторите, допълва Ройтерс.