Отново пет партии влизат със сигурност в Народното събрание, потвърждава и поредното социологическо проучване преди парламентарния вот на 2 април.

ПП-ДБ водят със съвсем минимална разлика пред ГЕРБ-СДС, като и двете партии получават идентична подкрепа, ако изборите бяха в началото на март. Формацията на Кирил Петков и Христо Иванов събира 27,2% подкрепа, а тази на Бойко Борисов - 26,6%. Това сочат данните от изследване на "Галъп интернешънъл болкан" за Българското национално радио (БНР), което показва нагласите на старта на кампанията.

ДПС и "Възраждане" са другата двойка със сходни резултати, които биха оспорвали третото място. Техният резултат към момента, според проучването, е 13,4% за Движението и 12,3% за партията на Костадинов.

И при това социологическо изследване БСП държи последното, пето място сред партиите, които прекрачват парламентарния праг - социалистите събират 7,3% подкрепа.

В битка за възможност за прескачане на бариерата са "пакетирани" "Български възход" с 3,7%, "Има такъв народ" - с 3,4% и "Левицата" - с 3,2%.

Кампанията обаче тепърва се проявява и на числата към този момент следва, както винаги, да се гледа като на моментна снимка на декларативните нагласи, а не като на прогноза. При близки стойности, колебания в активността, политическа криза и т.н., възможни са динамични развития, включително в последния момент, сочат изводите в проучването на "Галъп".

Със сигурност са казали, че ще гласуват 40,6%. Това предполага активност, близка до тази от предходните избори - доколкото и в предишните избори декларативните нива на активност към този етап бяха подобни - но и тук кампанията ще бъде решаваща и тепърва ще се разбере процентът на база формалните избирателни списъци.

4,4% са онези от заявяващите, че ще гласуват, които биха предпочели "Не подкрепям никого", ако изборите бяха днес.

Изследването на "Галъп" е проведено между 24 февруари и 3 март 2023 г. сред 1008 души по метода "лице в лице" с таблети. Извадката е представителна за пълнолетното население на страната. Максималното стандартно отклонение е ±3.1% при 50-процентните дялове. 1% от цялата извадка е равен на около 54 хиляди души.