Избирателната активност към 19 часа е 35,1%, сочат данни на "Галъп интернешънъл болкан" - социологическата агенция, която е партньор на БНР на изборите. Абсолютно същото ниво на активност измерват и от агенция "Тренд" - 35,10% към 19 ч., информира Нова телевизия.

Активността е почти същата като регистрираната от екзитпола на "Галъп" към същия час на предходните избори, когато е била 35,3%.

Избирателната активност е близка до регистрираната на 2 октомври 2022 г., коментира по-рано пред БНР Юлиана Гальова от "Галъп".

"Очакваме да има промяна. Заложили един индикатор, който ни позволява да споделя със слушателите на Българското национално радио, че над 20% от хората всъщност са взели решение да гласуват в последните няколко дни, а също е възможно и в самия изборен ден. Така че очакваме промяна в активността."

По думите на Гальова към 18 часа гласуват главно хора, които са в активна възраст и основно от столицата.

"И още нещо интересно - в хода на изборния ден превес има машинното гласуване, макар че чух, че се регистрират някои проблеми", каза тя.

"В секциите, в които има наши екипи, за щастие няма нарушения и проблеми, така че общо взето екзитполът върви нормално и се надяваме така да е до края на изборния ден", добави тя.

30% беше избирателната активност в страната според екзитполовете на "Галъп Интернешънъл" към 17 часа.

Данните на "Алфа рисърч" са сходни, като техният екзитпол показа ативност в страната от 29,1% към 16.30 часа.

По-рано от ЦИК съобщиха, че избирателната активност в страната е 27,27% към 16:00 часа.

Към този час тя беше най-ниска в Кърджали - 20,52%, а най-висока - в 23 МИР-София - 34,59%.