Ако изборите бяха сега, сигурно място в парламента щяха да имат пет политически формации. Две от тях са близо около 4-процентната бариера, а тепърва ще видим и докъде могат да стигнат амбициите на новосъздаващите се коалиции и завръщащи се играчи. Двете основни коалиции - ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ, пък на практика щяха да са с равен резултат и трудно предвидим изход от изборите. 

Това са част от изводите на независимото ежемесечно изследване на "Галъп интернешънъл болкан", проведено в периода 2-12 февруари 2023 г. сред 808 души по метода "лице в лице" с таблети. Извадката е представителна за пълнолетното население на страната, а проучването отчита моментите електорални нагласи. "Галъп" отбелязва, че то няма как да улови в пълнота потенциалните ефекти на санкциите "Магнитски".

Коалициите "Продължаваме промяната" - "Демократична България" и ГЕРБ-СДС щяха да разчитат на сходна подкрепа, съответно 27,1% и 26,1%, ако изборите бяха в средата на февруари. Новата коалиция - макар и уловена тук без все още да е разпознаваема и без почти никакво отражение на ситуацията "Магнитски" - показва изравняване на резултата спрямо ГЕРБ и по-голям резерв, отбелязват от "Галъп".

В същото време, поне засега не се вижда "добавка" от подкрепа. По традиция за това политическо пространство обаче, тази добавка може да се очаква дори и в последния момент. Също по традиция, хартиеното гласуване и свързаните с него елементи, могат да бонифицират в по-голяма степен отсрещната страна. Затова е важно, както обикновено, да се подчертае, че данните към този момент не са прогноза, а са единствено моментна снимка на нагласите, която няма как да отчете и поредица фактори на политическите технологии, казват още социолозите.

Снимка: GALLUP

ДПС показва подкрепа от 13,4%, а близо след тях вече са "Възраждане" - с 12,3%. БСП има 8,6%, но тепърва ще се види дали и какво влияние ще имат сложните процеси в партията. Около бариерата са "Български възход" - техният потенциален резултат, калкулиран заедно с ВМРО, би бил 4,2% - и "Има такъв народ", които се движат близо до това отново да са в Народното събрание с 3,9% в този момент и с добри перспективи с подписката и предстоящата кампания. 

Засега под линията личат най-вече перспективите на партии като новата лява коалиция, НДСВ и т.н., като техният потенциал тепърва ще проличава и идните вълни на изследване ще дадат по-ясни изгледи дали борбата е за по-долните стъпала, за бариерата или за нещо повече. 

3,8% са онези от гласуващите, които биха предпочели "Не подкрепям никого", ако изборите бяха днес. Със сигурност са казали, че ще гласуват 40,7%. Това е близо до активността от предходните избори. Кампанията обаче тепърва предстои, а на числата към този момент следва да се гледа най-вече като на декларативна нагласа.