Мнозинството от 70% подкрепя протестите срещу управлението. Това показва сондаж на "Галъп интернешънъл" в обобщение на протестите от последните седмици. Протестният потенциал в страната е сериозен, остава да видим и дали това прави вероятни нови обществени недоволства, въпреки преминаването на текущата вълна на протести. Личи повишена критичност към управлението, поляризация на мненията и липсва ясна обществена увереност в пълен мандат на кабинета, анализират от социологическата агенция.

Данните са от независим телефонен сондаж по панелна методика, която осигурява максимална представителност. Проведен е в периода 28 - 30 ноември сред 801 души в цялата страна. Възможното отклонение е ±3.5 при 50% дялове. 1% от извадката е равен на около 55 хил. души.

50 на сто от анкетираните заявяват, че биха участвали в протест срещу правителството, 8% твърдят, че вече са участвали или в момента участват. 41% не биха взели участие в протест, а 1% се затрудняват да отговорят.

Подкрепата за различните форми на протест срещу правителството е сериозна - мнозинство от 70% отговаря с "да" на директен въпрос. 27% са на противоположното мнение, а останалите не могат да преценят.

Повечето българи споделят средна към негативна оценка за управлението. 32% смятат, че правителството се справя "средно" с управлението на страната. "Много добре" се справя то според 4 на сто от анкетираните, че се справя "добре" смятат 15%. Що се отнася до негативните оценки - 26% намират управлението за "лошо", а 21% го определят като "много лошо".

Графика: "Галъп"

На този фон, практически еднакви изглеждат дяловете на онези, които очакват предсрочно напускане на кабинета и онези, които очакват пълен мандат. 43% от анкетираните споделят мнението, че правителството ще остане на власт до края на мандата си през 2021 г., но 29% възприемат опцията "до евроизборите", а 15% - до местните избори през 2019 г. Така общо 44% очакват преждевременен край на правителството. Останалите се колебаят.