Около половината избиратели твърдят, че са гласували преференциално, показват електорални профили от екзитпол на "Галъп интернешънъл" от към 20.00 часа в изборния ден.

Според социолозите вероятно част от тези отговори са декларативни и социално желателни, но така или иначе свидетелстват за висок интерес и употреба на преференциите. Най-висок е афинитетът към тях от страна на "Демократична България" - над 70 на сто от вота за тях вероятно е бил съчетан с преференция. По-скоро високи изглеждат процентите на преференциално гласуване и сред гласувалите за БСП и ВМРО.

Според анализаторите ГЕРБ запазва позицията си на партия на "средния" българин. Сред младите (18 - 30 г.) ДПС е втора политическа сила, след ГЕРБ и преди БСП. Сред възрастните БСП остава първа политическа сила - с вот от 41 на сто сред пенсионерите и 39 процента сред тези на и над 60-годишна възраст въобще.

Според възрастовата си структура, вотът за ДБ и за ВМРО показва сходства - и двете листи събират по-скоро млад вот и вот в активните възрасти. Най-млад остава вотът на ДПС, уточняват от "Галъп".

Сред най-образованите "Демократична България" е трета, а не пета, както е в националната картина.

Като че ли за първи път БСП не може да покаже лидерство в селата - конкурира се с ДПС и ГЕРБ, коментират от "Галъп".

Вотът в София показва, че ГЕРБ води с малко пред БСП и "Демократична България". Времето ще покаже дали сме свидетели на нова тенденция, в която ГЕРБ постепенно получава и селски вот, през добри структури на местната власт, например, а губи тежест в София, уточняват социолозите.

Според данните на тези избори са излезли около 450 хиляди души, които твърдят, че на последните парламентарни избори са гласували за БСП. Над 80 на сто от тях традиционно са повторили вота си. Останалите са се разпределили в различни посоки, но без някаква прекомерна тежест при АБВ /Коалиция за България/.

При ГЕРБ този процент на повторяемост е с десетина пункта по-нисък - 73 на сто от излезлите сега гласоподаватели, които твърдят, че и тогава са гласували за ГЕРБ (общо 680 хиляди души), са повторили вота си. Сред останалите личат най-вече такива, които сега са отишли към ВМРО (6 на сто), но има и пренос към БСП (5 процента).

Това означава, че БСП все още е партията с по-лоялен електорат от този на ГЕРБ. ГЕРБ е партията, която има повече периферия за мобилизиране - което се случи в последните дни на кампанията, отбелязват анализаторите.