Намираме се в седмицата на откритото управление. България е една от 75-те държави в света, в които дните от 8 до 12 май, с различни инициативи се потвърждава принципът да се управлява открито. Властимането е форма на притежание на механизми за влияние и въздействие върху обществения живот, която може да извади най-доброто или най-лошото от властимащия. Това заяви преди заседанието на Министерския съвет служебният премиер Гълъб Донев.

По думите му по-често сме свидетели на второто.

"Властта има смисъл, когато я прилагаш в полза и с грижа за хората. В последните дни се наблюдава засилване на усещането за съставяне на редовен кабинет. Дали тази матрица за преговори ще ни изведе към реалността на правителство, излъчено от 49-ото Народно събрание, предстои да разберем", добави Донев.

Премиерът каза още, че както се случва във фирмите със заплетен сценарий, е необходимо търпение, за да се дочака финалът.

"Освен това е нужно и остро внимание, за да не пропуснеш репликата, която издава истинските намерения. Ще си позволя съвет към редовните министри, които идват. Откритото управление е най-добрата комуникационна стратегия, която гарантира одобрението на обществото", каза още Гълъб Донев.

Той уточни, че преди връчването на първия мандат от президента Румен Радев на 15 май и в края на управлението на служебния кабинет, Министерският съвет за първи път ще отвори врати за граждани.

"На 13 май от 10 часа ще посрещна първите граждани, които искат да видят сградата на изпълнителната власт отвътре и да усетят атмосферата за работа в нея", завърши Донев.