Това е важна политическа заявка, която се ползва с моята подкрепа. И наши министри, и предишни министри пробваха. Въпросът е как това да не се превърне в поредния напразен опит при настоящия състав на Висшия съдебен съвет и при начина, по който започна да се конструира следващия ВСС. Така съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов коментира в кулоарите на парламента изявлението на кандидата за премиер на ГЕРБ-СДС Мария Габриел, че първото нещо, което правосъдният министър в нейния бъдещ кабинет ще направи, е да внесе искане във ВСС за освобождаване на главния прокурор Иван Гешев.

По думите му след странния инцидент с обвинител №1, който е повдигнал много въпросителни и съмнения за инсценировка, вероятно Иван Гешев е нетърпим дори за силите, които досега са го крепяли на поста. 

"И е много важно да сме сигурни, че не става дума просто за освобождаване от един човек, който е достигнал отвъд своята полезност отдавна. Защото, ако на мястото на Гешев бъде назначен човек с профил примерно на Сийка Милева, това няма да е никаква съществена промяна", категоричен бе съпредседателят на ДБ. 

Иванов изтъкна, че в случая е важна идеята на Мария Габриел и ГЕРБ-СДС за промяна на прокуратурата.

"Въпросът е каква е идеята да се промени прокуратурата и цялата система, която прави невъзможен не само Гешев, но преди него и Цацаров и Филчев. Важното е и ние, и обществото да чуем как си представят конституционните реформи, за да не стане просто смяна на един неудобен главен прокурор с някоя по-удобна фасада със същото съдържание", допълни той.

В отговор на въпрос защо в такъв случай не се осъществи срещата между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ, Христо Иванов заяви, че дължи лично извинение на Мария Габриел.

"Редно е на тази среща да присъстват всички лидери. Надявам се, че такава среща ще има, защото това не трябва да е просто протоколна среща, на която да ни бъдат изрецитирани някакви неща за пред медиите. Не бива да се отказваме от усилията да има правителство и трябва да проведем сериозен разговор, разбира се, имайки предвид ограниченията, които имаме", допълни Иванов.

По думите му заявката, дадена от Габриел за освобождаване на главния прокурор, е "отчитане на реалности".

"Но искам да видя дали то включва съществени идеи за дълбока промяна в прокуратурата и ВСС или просто освобождаване от един уморен и износен кон, който вече не е полезен", коментира още съпредседателят на "Демократична България".

Той бе категоричен, че изобщо не се водят разговори за запълване на "празните кутийки" за министри.