Лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ не вижда искането за освобождаването на главния прокурор като пречка за провеждане на разговорите с Мария Габриел. Това обяви самият той в кулоарите в НС малко след като кандидатът за премиер на ГЕРБ съобщи, че първото, което ще направи министърът на правосъдието в нейното правителство, е да внесе искане във Висшия съдебен съвет за освобождаване на Иван Гешев.

Идеята за отстраняването на главния прокурор е добра идея, защото в момента има създадено напрежение в обществото и това напрежение трябва да бъде преодоляно по един или друг начин. Вие знаете, че ни предстои среща и там видим и ще разберем каква е идеята, какви са приоритетите. Една част ги чухме сега. Темите с които започна г-жа Габриел мисля, че са добри и обединяващи", коментира Карадайъ. 

По думите му от ДПС са готови за реформа. "Искам да ви припомня, че когато някои хора визираха под понятието "реформа" формулата "стани да седна", за да овладеят някои системи, ние още тогава пред вас заявихме, че за нас кадруването е една тема, различна от реформата. Така че ние сме готови да говорим за реформа и за кадруване по различен начин", подчерта лидерът на ДПС и продължи:

За кадруването има компетентни органи, а за реформата - това е НС. Ние си написахме домашното, разписахме Законопроект за промените в Конституцията и раздадохме нашите идеи на всяка една от парламентарните групи. Казахме, че сме готови и да чуем идеите и на останалите групи, да се обединим около една идея и теза, за да се върви в посока за промени в съдебната система. Защото онези, които говориха за реформи в съдебната система и се позоваваха на международни доклади не казваха, че в тези същите доклади се казва, че трябват промени в Конституцията. Ние отпушихме реформата, не само да се говори, не само да се лепят етикети", каза още той.