Бившият служебен премиер и настоящ началник на кабинета на държавния глава Гълъб Донев събра на заседание бивши служебни министри и експерти на работна среща в президентството, на което са обсъдили протичащите процеси в българската енергетика и икономика. За срещата съобщиха от прессекретариата на президентството. От там добавят, че в рамките на заседанието са отправени критики към енергийната и икономическата политиката на настоящия кабинет. 

В срещата са участвали бившите служебни вицепремиери Атанас Пеканов и Христо Алексиев, Никола Стоянов, който отговаряше за икономиката в кабинета "Донев", Александър Пулев, служебен министър на иновациите и растежа, и Стефан Савов, служебен заместник-министър на иновациите и растежа.

"Енергийната политика трябва да отстоява обществения интерес и да води до предвидимост в икономиката", е заявил Донев на работната среща. 

На нея е подчертано и че "ръстът в цените на горивата допринася за инфлацията в страната и има негативно влияние върху покупателната способност на гражданите и това е устойчива тенденция след края на мандата на служебното правителство".

"Липсва приемственост в действията на редовното правителство по отношение на политиката на служебния кабинет за понижаване на цените на горивата и това влияе чувствително върху редица сектори в икономиката - земеделието, транспорта, туризма и търговията със стоки от първа необходимост", са подчертали участниците в срещата.

Откроено е било и значението на преместването на дейността на "Лукойл Нефтохим Бургас" в България по време на служебното правителство, "което доведе и до значителни данъчни постъпления за страната ни по време на неговия мандат - 87 500 000 лева за периода септември-декември 2022 г. и 126 500 000 лева за периода януари-юни 2023 г." Отчетена е била и неяснотата пред бъдещето на рафинерията в Бургас с оглед на противоречивите изказвания на представителите на управляващите.

Обща е била позицията, че въведените от българските управляващи "енергийни вноски" върху транзита на природен газ през страната ни, което доведе до искането на Унгария Европейската комисия да започне наказателна процедура срещу България, са в противоречие с Конституцията, с Договора за функциониране на ЕС и създават заплаха за декапитализирането на "Булгартрансгаз". Подобен подход вреди и на партньорските ни отношения с редица европейски държави.

По време на срещата е била отчетена и тревожната липса на инициатива да се използват създадените от служебното правителство предпоставки България да се утвърждава като страна, транзитираща енергийни ресурси за държавите от ЕС и нашия регион и допринасяща за диверсификацията и сигурността на доставките в съответствие с визията на Европейския съюз.

Гълъб Донев бе служебен министър-председател в периода от 2 август 2022 г. до 6 юни 2023 г.