Предаването на управлението ще бъде спокойно. Надявам се да има приемственост за всичко онова, което сме постигнали за тези 10 месеца. Ние осигурихме обстановка на спокойствие, сигурност и предвидимост. Върнахме взимането на решения за бъдещето на България тук,гарантирахме на българските граждани, на бизнеса една спокойна среда. Това заяви пред журналисти в кулоарите на Народното събрание служебният премиер Гълъб Донев преди началото на извънредното заседание, на което трябва да бъде гласуван кабинетът "Денков-Габриел".

По думите му служебното правителство е заварило държавата "в пауза", а сега всички системи функционират.

"Най-важно за България е да има работещо редовно правителство с парламентарна подкрепа зад гърба си. Приоритетите те сами ще си ги определят, но акцентите трябва да бъдат тези, които поставят българските граждани", каза още Донев и изтъкна, че с огромно удоволствие и гордост ще си тръгне от този пост.

Служебният премиер призова бъдещото редовно правителство и министрите в него да бъдат разумни и да вземат решения, които са важни за България.

"Важно е акцентите, които ще поставят в своята работа новите министри, да са тези, които поставят българските граждани", заяви Гълъб Донев.

По думите му бюджетът е такъв, какъвто го прие редовното правителство пред юли 2022 година, а по Плана за възстановяване и устойчивост и европрограмите няма забавяне.

"Направихме така, че и българските пенсионери да бъдат спокойни, пенсиите да се изплащат навреме, уязвимите групи от обществото да получат по-висока подкрепа от страна на държавата. Направихме така, че България да е сигурен център на газовите доставки не само за нашата страна, а за региона на Източна, Централна и Южна Европа", изброи още Донев.