Интригата дали Атанас Пеканов ще бъде следващият служебен премиер влезе официално и в Министерския съвет. В прогнозата си политологът Слави Василев през уикенда беше категоричен - Атанас Пеканов ще е следващият служебен министър-председател, защото третият мандат няма да сполучи.

Настоящият пък, Гълъб Донев, откри заседанието на служебното правителство с коментар по този повод, който съпътстваше поздрава му към именика.

"Днес е Атанасовден и имен ден празнува и вицепремиерът Атанас Пеканов", заяви Гълъб Донев.

"Насе, пожелавам ти и всички ние, нещо, което ще ти е полезно във всеки един момент на житейския ти път - без значение дали си вицепремиер или премиер - бъди здрав и пази името си от коментатори", пожела Донев, след което му връчи подарък от името на министрите.

Атанас Пеканов благодари и добави: "Пожелавам на всички нас успех за България". Последваха министерски ръкопляскания.

Пеканов до момента не е коментирал хипотезата дали би се съгласил да бъде следващият премиер, назначен от президента Румен Радев, след като в момента за втори път е служебен вицепремиер с отговорност за европейските политики и финансиране.

Снимка: БТА

Преди началото на правителственото заседание Гълъб Донев отново повтори, че министрите ще се отчетат за свършеното през изминалите 6 месеца на "Дондуков" 1. Отчетът е в четвъртък сутринта и ще бъде представен на открито заседание на Министерския съвет.

"Това е един дълъг период за същестуваване на служебно правителство. Имаме какво да отчетем, нееднократно сме заявявали, че преди всичко действаме и работим, отстояваме интересите на България и българските граждани, решаваме най-наболелите проблеми в обществото", похвали се Донев.

По думите му отчетът ще бъде доста наситен с факти, с резултати, които показват и най-добре могат да обрисуват дейността на служебното правителство през тези почти шест месеца.

Снимка: БТА