Финансовата сметка на България не може повече да стои в изчакване, заяви служебният премиер Гълъб Донев в началото на заседанието на Министерски съвет.

Заради липсата на развитие по приемането на Бюджет 2023 и изтичащия срок на удължителния закон за бюджета, Министерски съвет е внесъл вчера в Народното събрание предложение за продължаване на действието на удължителния закон.

"Работата по проектите за националния бюджет за тази година, както и за бюджетите на НЗОК и ДОО, се оказа в хладилника. Това наложи служебното правителство да предложи на парламента следващ вариант за решение, който да даде възможност в малкото време, което остава до изтичане на действието на удължителния закон за бюджета, да се гарантира функционирането на обществените системи. Вчера Министерски съвет подготви и внесе в Народното събрание предложение за продължаване на действието на удължителния закон с още 3 месеца.

С продължението на продължението на закона на бюджета ще се осигурят плащанията на държавата към хората до приемането на Бюджет 2023.

Финансовата сметка на България не може повече да стои в изчакване. Служебното правителство настоява за отговорно отношение по този въпрос от момента на съставянето на 49-ото Народно събрание. Да се погрижим за счетоводните записи на държавата", призова Гълъб Донев.