Доналд Тръмп заяви в предизборен видеоклип в "Туитър", че ако бъде избран отново за президент на САЩ на изборите през 2024 г., ще се стреми да прекрати автоматичното получаване на американско гражданство от децата, родени в страната от незаконно пребиваващи имигранти, предаде Ройтерс.

Агенцията отбелязва, че това противоречи на старо тълкувание на една от направените през 19-и век поправки в конституцията на Съединените щати.

Тръмп, който е фаворит за номинацията на Републиканската партия за президентските избори - надпревара, в която има все повече претенденти - заяви, че ще издаде указ, с който ще нареди на федералните власти да спрат даването на така нареченото гражданство по рождение. Каквато и да било подобна стъпка на Тръмп със сигурност ще предизвика правни спорове, отбелязва Ройтерс.

Правото на гражданство по рождение произтича от 14-ата поправка в конституцията на САЩ, която е ратифицирана през 1868 г. - три години след приключването на Гражданската война, която слага край на робството на чернокожите в южните щати - и отменя решение на Върховния съд, според което робите и свободните афроамериканци нямат право на американско гражданство.

Поправката предоставя гражданство на всички хора, "родени или натурализирани в Съединените щати", включително бившите роби, и се тълкува като приложима, независимо дали родителите са в страната законно или не.

Указът, който Тръмп обяви, че възнамерява да издаде още в първия ден от евентуалния си втори президентски мандат, ще изисква поне единият от родителите да е американски гражданин или законно постоянно пребиваващ, за да може децата им да станат автоматично граждани на САЩ, съобщи в изявление за медиите предизборният му щаб.

Докато беше президент през 2018 г., Тръмп заяви, че планира да издаде указ за ограничаване правото на гражданство по рождение, но така и не направи това. По онова време много юристи проявяваха скептицизъм, че той има правомощията да отмени това право, припомня Ройтерс.

Тръмп също така разкритикува и сегашния президент на САЩ Джо Байдън - демократ, който го победи през 2020 г. и се стреми към преизбиране през 2024 г. - за рекордния брой имигранти, заловени да пресичат нелегално границата през последните години. Той нарече правото на гражданство за деца, родени на територията на САЩ, "магнит" за тях. Тръмп отбеляза, че много държави ограничават правото на гражданство по рождение за деца на хора, които не са техни граждани.