БСП и ИТН заявиха, че ще подкрепят искането на Софийската градска прокуратура за свалянето на имунитета на Бойко Борисов за "Барселонагейт". От името на левицата го декларира зам.-председателят на групата Георги Свиленски и призова лидера на ГЕРБ сам да си го свали.

"Ще го подкрепим. Единствената законна процедура за довършване или продължаване на така нареченото дело Барселонагейт. Всички знаем от 2020 г., че има такова дело. Законната процедура е именно тази - прокуратурата иска имунитета, този, на който му е поискан имунитетът, си дава имунитета, ако няма притеснения. Ако всичко това, което твърди господин Борисов, че няма къща в Барселона, че няма нищо общо с това обвинение, най-резонният път е да си даде имунитета сам", коментира той в кулоарите. По думите му и преди са го правили десетки народни представители.

"Когато човек счита, че е виновен, се крие тук за тези четири стени и си пази имунитета. Нещото, което най-мразят българските граждани в политиката, е имунитетът на народните представители.", допълни Свиленски.

"Интересното е, че тези, които се опитаха и го арестуваха незаконно, тези дни мислят схеми как да го спасят", каза още Свиленски, като визира ПП и огласените от Радостин Василев записи от техния Национален съвет, в които лидерите на партията разкриват, че Христо Иванов се е заел със схема как да бъде удържан имунитетът на Бойко Борисов поне в следващите шест месеца.

От "Има такъв народ" също потвърдиха, че ще гласуват "за" свалянето на имунитета на лидера на ГЕРБ.

"ИТН сме казали, че никой не е над закона. И ако има достатъчно доказателства, дали си казва Радостин Василев, или Бойко Борисов, трябва да си носи отговорност за действията. Такова нещо ще подкрепим в зала", каза Станислав Балабанов в кулоарите на НС. И той, като ДПС, предупреди, че ако стане кабинет между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ, хората ще се вдигнат на протести.

"Видимо тези две формации вървят към изключително уродливо правителство, правителство, което няма да понесе на нервите на българските граждани, ще бъде изметено много бързо. Затова "Има такъв народ" ще бъде опозиция.", добави Балабанов. Той беше категоричен, че такъв кабинет неговата ПГ няма да подкрепи.

По темата за кабинет от БСП уточниха, че не са канени на преговори и не отговориха категорично - щели евентуално да обсъждат. "Мандатът в момента е в г-н Денков. Както чувате, те си водят разговора на "ледена епоха", "затопляне на отношенията", нека да видим днес сутринта какво е", коментира Свиленски.