Вицепремиерът и министър на външните работи Мария Габриел подписа за България Споразумението към Конвенцията на ООН по морско право за съхранение и устойчиво използване на морското биологично разнообразие в зоните отвъд национална юрисдикция. Подписването става след решение на Министерския съвет. 

Подписването на Споразумението е част от международните ангажименти на България в областта на океаните и морското право, кодифицирани в Конвенцията на ООН по морско право от 1982 г. Споразумението ще влезе в сила 120 дни след депозирането на 60 инструмента за ратификация.

То ще се прилага за частта от Световния океан, която е разположена извън националните юрисдикции на държавите.

"С подписването на споразумението България показва последователност в политиките си на страна член на ЕС и лидер в опазването на Световния океан", коментира Мария Габриел.

"Благодаря на министъра на околната среда и водите Юлиан Попов и на екипа му за работата и водещата роля за сключване на споразумението", каза още вицепремиерът.

Близо 70 страни подписаха историческия договор за защитата на откритото море, което поражда надежда, че документът ще влезе в сила още през 2025 г. и ще спомогне за защитата на морските екосистеми от жизнено важно значение за човечеството, предадоха по-рано световните агенции.