Саудитският външен министър Фейсал бин Фархан Ал Сауд прие българския вицепремиер и министър на външните работи Мария Габриел, предаде Саудитската агенция по печата (СПА).

Мария Габриел вчера започна двудневната си работна визита в Саудитска Арабия. Тя обсъди със саудитския външен министър обсъдиха различни начини за засилване на сътрудничеството в редица области и двустранните отношения, както и регионални и международни въпроси от взаимен интерес.

На срещата присъства заместник-секретарят на външното министерство по политическите въпроси посланик Сауд ас Сати.

По-късно Мария Габриел се срещна и със саудитския министър на енергетиката Абдулазиз бин Салман Ал Сауд. Двете страни направиха преглед на двустранните отношения в различни области на енергетиката и обсъдиха начини за засилване на сътрудничеството.

Освен това те обсъдиха усилията и инициативите на Саудитска Арабия за справяне с предизвикателствата, свързани с климатичните промени, включително значими инициативи като Саудитската зелена инициатива и Близкоизточната зелена инициатива.

При фокуса на срещите й вчера в Риад бяха превръщането на България в регионален иновационен хъб и атрактивна дестинация за инвестиции в областта на енергетиката, транспорта, дигиталната инфраструктура, зелените технологии и водорода. В кралството беше подчертано желанието за засилено икономическо сътрудничество в сферата на новите технологии, иновациите, културата и туризма.

В пост във фейсбук Габриел стана ясно, че домакините са й показали и старата столица Дирия, считана за родното място на нацията. Дирия е седалището на предците на династията Ал Сауд и дом на обекта от световното наследство на ЮНЕСКО Ат-Тураиф - мястото на първата саудитска държава, създадена през 1727 г.