Вицепремиерът и министър на външните работи Мария Габриел бе избрана за патрон на випуск 2024 на престижния френски Национален институт за публична администрация, съобщиха от Министерството на външните работи (МВнР).

По време на работното си посещение в Париж Габриел изнесе лекция в Института. Патрони на випуски през годините са били ключови в европейската политика личности, сред които Симон Вейл, Жак Делор, Валери Жискар д"Естен, Жан-Клод Юнкер, Херман ван Ромпой, Мишел Барние и др.

"За мен е чест да бъда патрон на випуск 2024 на програмата за напреднали европейски изследвания в престижния Френски институт за публична администрация. Това е признание, но и отговорност да отстояваме каузи като Европа на ценностите, Европа на бъдещето и Европа - дом на талантите. Избирането ми за патрон дава енергия да продължавам да работя за каузи, чрез които да изграждаме силна и приобщаваща Европа", заяви Мария Габриел.

Френският национален институт за публична администрация (INSP) е академична институция за първоначално и продължаващо обучение на френски висши ръководители и държавни служители.

Институтът е създаден, за да продължи дейността на Френското национално училище по администрация (ENA), основано от Шарл дьо Гол през 1945 г. Курсовете за обучение дават възможност на държавни служители от цял свят да развият уменията си в публичната администрация и да изучават актуални въпроси на публичната политика със студенти от цял свят. Във випуск 2024, на който Габриел е патрон, участват 46 студенти от 9 националности, става ясно още от съобщението.

Мария Габриел подчерта, че за да отговори на глобалните предизвикателства и да защити основните си интереси в един поляризиран и фрагментиран свят, Европейският съюз трябва да бъде единен. "Европейската интеграция е едно от най-важните средства за справяне с настоящите геополитически предизвикателства и предизвикателства пред сигурността", допълни външният министър.

В изказването си тя представи още предизвикателствата и амбициите на българската външна политика в динамично променящия се европейски и световен контекст. Вицепремиерът очерта усилията на България да се утвърди като ключов фактор за сигурността и стабилността в Югоизточна Европа, политиката на страната в подкрепа на Западните Балкани и нуждата от поставяне на сигурността на Черноморския регион високо в дневния ред на ЕС и НАТО.

Вицепремиерът сподели акценти от работата по първата външнополитическа стратегия на България, подчерта стремежа на страната да се превърне в регионален иновационен хъб и стъпките за реализиране на инициативата "Бранд България". Във фокуса на дискусията бяха също така борбата с дезинформацията, енергийната сигурност и дебата за бъдещето на Европа.

"Силата и конкурентоспособността на Европа се основават и на нейните таланти. Благодаря на випуск 2024 за интересните въпроси и споделени идеи за бъдещето на Европа. Имаме нужда не само да очертаем предизвикателствата и проблемите, но и заедно да създаваме решения. Решения за укрепване на стабилността, сигурността и сътрудничеството в Европа и в световен мащаб", заключи Мария Габриел.

По време на посещението в Париж Габриел ще се срещне с министъра на външните работи на Франция Стефан Сежурне.