"Едно правителство не зависи от един единствен човек, то зависи от екип. Диалогът между мен и акад. Денков предопредели да съставим правителство и да имаме толкова добри резултати. Този диалог продължава и в момента" - това каза пред журналисти вицепремиерът Мария Габриел в първи коментар след като се заговори, че Николай Денков няма да я смени на поста външен министър, а ще поеме просветното министерство. 

На конкретен въпрос дали би отстъпила външното министерство на акад. Денков тя заяви, че не би коментирала на този етап и добави, че "нищо не е договорено, докато всичко не е договорено".

"Ние говорим за министерствата. Когато имаме готовност с цялото правителство, ще имаме разговори с политическите лидери. За нас в този момент с акад. Денков е важно разговорите да продължат за правителството в неговата цялост", изтъкна Габриел.

Попитана за напрежението между коалиционните партньори ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ, Габриел посочи, че страната ни е демократична парламентарна република и всеки има право на своето мнение.

"Докато има разговори и всеки си отстоява мнението, това далеч не означава, че те са безперспективни. Напротив, в много ситуации сме го показали. Това, което за мен е важно, е да останем сериозни в намеренията си България да върви по пътя, по който е поела". 

На въпрос дали целостта на управлението е застрашена Габриел отговори, че не вижда какво би могло да се окаже заплаха, ако "всичко е договорено, когато е договорено и когато видим как изглежда цялото правителство".

"Не забравяйте, че едно правителство не зависи от един единствен човек, то зависи от екип и аз това искам да видя. Искам да видя, че всички сме екип България, екип България, който показва резултати и който има цели".

Вицепремиерът и външен министър повтори, че всяко министерство е подложено на анализ и заяви, че има още много работа. Тя изтъкна, че през февруари са заложени мерки, които трябва да бъдат изпълнени.

"Важно е да останем концентрирани върху работата си. Това, което мен ме интересува, е България да бъде последователна в устояването на своето място в ЕС и НАТО по отношение на политиките си за своите граждани и много ясно позиционирана, че искаме да дадем стабилност". 

Габриел говори пред журналисти преди участието си във форума на списание The Economist The World Ahead 2024 в София.