По инициатива на министъра на транспорта и съобщенията в оставка Николай Събев в началото на годината бяха стартирани преговори с Френската република за изпращане у нас на международен експерт на високо равнище, който да консултира и подпомогне провежданите реформи в националния железопътен превозвач. Това съобщиха от пресцентъра на министерството.

Във връзка със стартиралите действия по преструктуриране на БДЖ, в министерството е получено писмо от Съвета на директорите на "Холдинг БДЖ" ЕАД, с молба за осигуряване на международен експерт в ръководството на компанията, който да подпомогне модернизацията на железопътната компания, чрез сливането на дъщерните дружества за пътнически и товарни превози, както и цялостното обновяване на железопътния сектор у нас.

От борда на директорите предлагат международен експерт да бъде назначен в Съвета, където се обсъждат и приемат най-важните управленски решения за компанията. "Това ще ни предостави възможност за консултиране на бъдещите планове и процеси в дружествата, и използване на европейския опит и добри практики на водещи железопътни компании", се посочва още в позицията на Съвета на директорите.

В резултат на разговори на най-високо равнище, в началото на юли е получено положително становище от френската държава, която потвърждава номинирането на експерт с богат опит в железопътния сектор. В писмото се посочва, че е определен човек, който със своята богата експертиза може да подпомогне оздравяването на държавната железопътна компания. Той има дългогодишен опит във френските железници, които са едни от най-добрите в Европа.

Идеята на Николай Събев за привличане на международни консултанти получи пълна подкрепа от министър-председателя в оставка Кирил Петков, който през март проведе среща по темата с френския министър на икономиката, финансите и възстановяването на Франция Брюно Льо Мер. Въпросът беше дискутиран и на среща между заместник-министъра на транспорта и съобщенията Божидар Костадинов и посланика на Френската република.

Предстои Министерството на транспорта и съобщенията да предприеме действия по назначаване на френския експерт.