Вдовицата на карикатуриста Жорж Волински, убит от братя Куаши в редакцията на сатиричното издание - Мариз Волински не крие гнева си година по-късно, защото смята, че редакцията на вестника не е била достатъчно добре пазена, предаде БТА.

Тя посочва, че през април 2013 г. френският полицейски синдикат Алианс е упражнил натиск върху правителството, за да намали наблюдението над редакцията.

Съпругата на полицая Франк Бренсоларо, пазил главния редактор на изданието, карикатуриста Стефан Шарбоние или Шарб - Ингрид Бренсоларо, пък преди броени дни подаде иск при главния прокурор на Париж Франсоа Моленс, в който настоява да се провери дали сигналите за заплахи срещу изданието са били разследвани и дали са взети необходимите мерки за сигурност. В нападението загина както Шарбоние, така и Бренсоларо.

Журналистът Лоран Леже, който оцеля в масовото убийство в "Шарли ебдо", днес казва, че е загубил способността да се смее. Той споделя, че е оцелял защото е седял от другата страна на масата около, която се била събрала редакцията на изданието, когато братя Куаши откриха огън в заседателната зала. Леже се плъзнал под масата, а братя Куаши застреляли всички само от едната й страна.

Журналистката от "Шарли ебдо" Зейнеб ел Разуи, която не беше в сградата в момента на нападението, днес живее под непрестанна охрана, тъй като е получавала множество заплахи за живота си, но това не й пречи да пътува в чужбина и да дава конференции в защита на свободата на словото.

Тридесет и три годишният Жереми Ганц оцеля по чудо в стрелбата в изданието, но в ръцете му умря най-близкият му приятел Фредерик Боасо. И двамата са част от фирмата Содексо, която отговаря за поддръжката на сградата и в деня на нападението бяха там за дейности по поддръжката. Днес Жереми страда от безсъние и дори спрял да работи за един месец през ноември, когато станаха новите атентати в Париж.

Авторката на криминални романи Перл Ан е "имала зловещата чест" да се озове лице в лице с единия от тежко въоръжените братя Куаши, докато преди година е била на среща в офиса на фирма, помещаваща се в същата сграда, в която била и редакцията на "Шарли ебдо". Въоръженият Куаши нахлул в стаята, в която Перл Ан се намирала в този момент и я попитал лаконично: "Тук ли е "Шарли ебдо"? И "Ти коя си?". Тя изгубила ума и дума и Куаши излязъл от стаята, оставяйки я невредима. След този шок, година по-късно, писателката изобщо не успява да се концентрира и да пише трилъри.

На 7 януари преди година в предградието на Париж Фонтене-о-Роз 33-годишният Ромен е ранен, докато прави джогинга си. Той успя да избяга от мястото на нападението с три огнестрелни рани. Днес куца и не може да движи дясната си ръка. Оръжието, с което е стреляно по него, е било използвано от Амеди Кулибали, когато атакува еврейския супермаркет на 9 януари миналата година и уби в него четирима заложници.

Малко преди нападението на редакцията на "Шарли ебдо", на 7 януари беше убита общинската полицайка Клариса Жан-Филип от Мартиника. Тя беше застреляна от Кулибали в предградието на Париж Монруж. Година след това майка й Мари-Луиза не може да преживее загубата и дори си е татуирала лика на дъщеря си на ръката си. Миналото лято в родното село на Клариса на остров Мартиника беше открита статуя в нейна памет, направена по снимката на тази 26-годишна жена.

Лилиян Льопер който девет часа се криеше в шкаф в мивка в печатницата, в която работеше, в момент, в който братя Куаши се бяха барикадирали в сградата, понастоящем.е графичен дизайнер в град Дамартен ан Гоел. Днес когато шефът на печатницата се опитва да поднови работата й, Лилиян е единственият служител, който отказва да се върне там след преживения шок.

Мишел Каталано, шефът на печатницата, часове наред е държан за заложник от братята Куаши. Днес той страда от безсъние, припомня си с ужас за насочените към него автомати. Сега Каталано се опитва да възстанови бизнеса си и в края на януари ще започне да строи нова сграда на печатницата, тъй като старата пострада тежко при щурма на специалните сили срещу братя Куаши.

Голяма част от еврейските заложници в магазина или емигрираха в Израел, или се готвят да го направят.

Служителите в магазина не се върнаха на работа там.