Салах Абдеслам ще бъде поставен в изолатор в строго охраняван затвор в района на френската столица, съобщи френският министър на правосъдието Жан-Жак Юрвоас, цитиран от световните агенции и БТА.

Абдеслам ще бъде настанен в затвора Фльори-Мерожис, който се намира на тридесетина километра от Париж.

Там той ще бъде поставен под наблюдението на специален екип, съставен от опитни надзиратели, които са специалисти в охраната на опасни затворници, поясни министърът.

Задържаният в Белгия терорист Салах Абдеслам е готов да говори на предстоящия процес, твърди новият му френски адвокат, цитиран от БНР.

Тази сутрин той бе предаден на френските власти, съобщиха федерални прокурори в Белгия. Франк Бертон, известен френски адвокат, е приел да бъде един от защитниците на Салах Абдеслам.

Пред френските медии Бертон обясни, че е поел защитата в името на правовата държава и че Абдеслам има право на справедлив процес.

Той "трябва да бъде съден за това, което е извършил", без да му се приписват чужди действия като единствен оцелял от атентатите в Париж, каза адвокатът пред телевизия БФМ.

По думите му, защитната линия на бъдещия процес трябва да се опира на обясненията, които терористът ще даде за радикализацията си и за обстоятелствата около атаките в зала "Батаклан" и стадиона в Сен Дени миналата есен.

Бертон заяви, че клиентът му, с когото вече се е срещнал в белгийския затвор, изглежда "сломен" и иска да говори пред френското правосъдие.

Името на адвокат Бертон е известно на французите от няколко нашумели и сложни процеса: срещу осъдената в Мексико французойка Флоранс Касе, майката - убийца на новородени бебета Доминик Котрес или обърканото дело за педофилия "Утро".

Салах Абдеслам беше заловен при полицейската операция в квартала на Брюксел "Моленбек" на 18 март.

Френският президент Франсоа Оланд заяви още тогава на съвместна пресконференция с премиера на Белгия Шарл Мишел, че Франция ще поиска  от Белгия екстрадицията на Салах Абдеслам.

Абдеслам, който е от марокански произход, е роден в Брюксел, но има и френско гражданство.