"В тези условия на тежка криза, на абсолютна бедност, на която се обрича населението ни, този цинизъм е абосолютно престъпен и недопустим. Още повече, че темата земеделие и провал на селскостопанската ни политтика и деформации на аграрния сектор са ежедневие и нещо, с което се занимаваме в парламента", обясни Плугчиева, цитирана от БНР. По-рано от БСП поискаха оставката на земеделския министър Мирослав Найденов.

Не 800 000, а 600 000 лева бонуси са раздадени за миналата година в системата на земеделското министерство, опонира Найденов. Според него допълнителните пари са взети не от ръководството, а от служители и то като премии за извънреден труд, като те не надвишават една заплата. По думите му това са бонуси, които са раздавани също от Фонд "Работна заплата" за извънреден труд.
"Това е нищо в сравнение с някои данни, които се оповестиха", коментира Найденов, цитиран от "Фокус".

По една заплата получили ветеринарните лекари, които работиха в наводненото село Бисер. Дори сега за евакуирането на животните от наводнените региони се давали бонуси.
"Има винаги при извънреден труд бонуси, които се раздават, защото това е начинът. В извънработно време, когато работи, ти трябва да го премираш. Нито аз, нито заместниците, нито някой от политическия кабинет е получавал допълнително пари", увери министърът.

Той добави, че директорът на ДФ "Земеделие" Румен Порожанов е отговорил официално, че във фонда има раздадени около 1 200 000 лв. бонуси.
„Информацията не е скрита, беше публикувана. Бонусите са раздадени за извънредна работа и са част от Фонд „Работна заплата”. ДФЗ си има ръководство и решенията за бонусите се вземат от него, не от министъра”, заяви още Найденов.

"Като говори БСП за гори, първото, което хрумва на нормалния човек, е заменка. Дълги години гората е била управлявана на следния принцип – заплата малка, но гора голяма. Имаме много къса памет – тези хубавци, тези крадци, които откраднаха българската гора чрез заменки, те да ми говорят за гора. Щели да ме плашат, да ме съдят за обида (искът на депутатката от БПС Корнелия Нинова - б.р.). Няма обида, тях обществото ги посочи", добави той, цитиран от "Фокус". Той призова Нинова да заведе още едно дело срещу него, ако иска.

Найденов коментира искането за оставката му от БПС, че рейтингът на съответния министър е пропорционален на исканията за оставки.
"Виждате на кои искат най-много. И високите дървета ги брулят", каза министърът.

По-късно от ДФ "Земеделие" уточниха, че през 2011 г. са изплатени допълнителни средства на 1345 служители, в това число допълнителни възнаграждения за 940 121 лв., както и средства за допълнително материално стимулиране за януари-февруари 2011г. за 233 082 лв., предаде "Фокус".
Не са изплащани великденски и коледни бонуси през 2011 г.

От изявлението става ясно, че бонуси в ДФЗ са се плащали за: извънреден обем работа и постигнати добри резултати по приключване на плащанията на единица площ, национални доплащания, държавни помощи и плащанията по схемата „de minimis” за животновъдството, изпълнение в съкратени срокове на кампанията за извънредни мерки за подпомагане на пазара във връзка с бактерията E.Coli; кампанията за изготвяне и изпращане на уведомителни писма по схемите на Директни плащания на площ до 150 000 бенефициенти за две застъпени години (2010 - 2011) и др.

Изпълнителният директор не е получавал допълнителни месечни възнаграждения, бонуси или премии, а възнагражденията за заместниците, главния секретар, началници на отдели и т.н. отговарят на горните критерии.