Само ден след като парламентът в Скопие одобри "френското предложение" и отпуши пътя на страната към ЕС, в София се събира за второ заседание съвместната междуправителствена комисия на Република България и Република Северна Македония.

То ще се проведе във Външно министерство, където външните министри на двете държави Теодора Генчовска и Буяр Османи ще подпишат протокол след преглед на изпълнението на Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество. Ще бъдат договорени и мерките за неговото ефективно изпълнение през следващия период. Второто заседание на междуправителствената комиси ще се състои от 10.00 часа утре, а след това Генчовска ще даде пресконференция.

Приветствия за решението на македонските управляващи, които със 68 гласа "за" казаха "да" на ЕС в отсъствието на бойкотиралата опозиция, заваляха и от България, и от ЕС.

"Поздравления за Република Северна Македония за гласуването, което сега проправя бързо пътя на страната за начало на преговори с Европейския съюз", написа във фейсбук председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен.

"Това беше историческа възможност. И вие се възползвахте. Голяма крачка към бъдещето ви в ЕС. Вашето бъдеще", допълни фон дер Лайен.

Българските политици също приветстваха решението на Владата в Скопие. 

"Поздравления за мъдрото и отговорно решение на македонския парламент, с което се отварят вратите за начало а преговорите за членство в ЕС. Винаги съм вярвал, че интеграцията на Западните Балкани в ЕС е ключова за мира, разбирателството и просперитета", написа лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов в социалната мрежа.

Приветства парламента на Скопие и председателят на ДПС Мустафа Карадайъ.

"Република Северна Македония направи огромна историческа стъпка по европейския си път като прие предложението на френското председателство. Това е категорична крачка напред по пътя за членство в Европейския съюз", коментира той.

"Философия на ДПС още от началото на 90-те години е членство на страните от Балканите в НАТО и ЕС, за да има мир, сигурност и стабилност в региона", припомня Карадайъ.

Недоволство от решението и позицията на ЕС изрази лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов.

"Приемането на така нареченото "френско предложение" от парламента в Северна Македония не е изненада за нас, както не е изненада това, че беше прието модифицирано предложение, за чиито промени така и не бяхме уведомени. Македонският парламент прие "френското предложение", след като в продължение на дни имаше изказвания на трибуната му, които изразяваха българофобия", заяви той, цитиран от пресцентъра на партията.

"Това показва, че нашите европейски партньори за пореден път ни предадоха, поставяйки общностните интереси пред нашия национален интерес", взира Костадинов изказването на председателката на ЕК Урсула фон дер Лайен, която обяви признаването на македонския език.