Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов поздрави северномакедонските депутати за приемането на "френското предложение", което им отваря пътя към ЕС.

"Поздравления за мъдрото и отговорно решение на македонския парламент, с което се отварят вратите за начало на преговорите за членство в ЕС. Това е процес, който започнахме заедно още през 2017 г., когато подписахме Договора за добросъседство и поставихме на преден план общата история между нашите две държави", написа Борисов в профила си във Фейсбук по повод приетата рамка за предстоящите присъединителни преговори.

"По време на българското председателство на ЕС през 2018 г. ние бяхме тези, които върнахме темата за разширяването в дневния ред на Европа. Винаги съм вярвал, че интеграцията на Западните Балкани в ЕС е ключова за мира, разбирателството и просперитета", пише още Борисов.

Днес с 68 гласа "За" от присъстващи 68 депутати в пленарната зала заключенията, предложени от СДСМ по преговорната рамка с ЕС, бяха приети. Опозицията напусна пленарната зала за гласуването.