Според НФСБ това е проява срещу националното достойнство, тъй като този филм е излъчен в най-гледаното вечерно време.

Филмът третира един сложен, противоречив и болезнен период от близката ни история, който още не е получил адекватна историческа оценка – а именно т.нар. „възродителен процес“, се казва в нарочна декларация на НФСБ.

Според партията „Откраднати очи“ предизвика остри и противоречиви реакции още с появата си на екран, защото под формата на „художествено произведение“ прави откровено пропагандни внушения, като при това си служи с директни фалшификации, смятат патриотите.

По думите им трагедията с малката Тюркян се използва за груба „художествена“ лъжа – че невръстни дечица и бебета са били мачкани и газени с тежки бронирани машини, а не от тълпата, при протестите на български мюсюлмани срещу преименуването им.

Тази лъжа бе изфабрикувана от медийната машина на анти-български сили. Нейното внушаване чрез филм постига само едно – разделение и страх в нашето общество, недоверие между българи християни, българи мюсюлмани и турскоезичните наши съотечественици. Затова, питаме ръководството на БНТ:

За кого бе предназначено това ново излъчване на филма? За българите в чужбина, за българските граждани в страната ни? Кой има полза не от обективно изследване на случилото се, а от „творческо внушаване“ на лъжи и манипулации, водещи само до разпалването на омраза, освен ДПС и ДОСТ?, питат от НФСБ.

НФСБ припомня, че БНТ е българска обществена телевизия, финансирана с парите на българските данъкоплатци, а не от пропагандните централи на анти-български политически партии и организации! И призовава да се спре разпространяването на нечистоплътни пропагандни клишета на последните! Поне докато историците не постигнат консенсус по спорния период от края на 1980-те години. В противен случай, препоръчваме в програмата на „БНТ-Уорлд-Ливе“ (?!) да се включи и македонския филм „Трето полувреме“ за кръвожадните „бугари“, както и художествено четене на „Митът Батак“ на Улф Брумбауер и Мартина Балева.

Декларацията е подписана от Валери Симеонов Данчо Хаджиев Валентин Касабов Борис Ячев.

„Откраднати очи“ е българско-турски игрален филм (драма) от 2005 година на режисьора Радослав Спасов, по сценарий на Радослав Спасов и Нери Терзиева и разказва за събитията около Възродителния процес.