Новият стар кмет на София Йорданка Фандъкова отправи чрез Фейсбук послание към гражданите. Това стана, след като ЦИК обяви окончателните резултати от балотажа при обработени 100% от протоколите - представителката на ГЕРБ печели с 49.98% срещу 45.13 за гражданския кандидат, подкрепен от БСП - Мая Манолова. Първата събира 209 542 гласа срещу 189 176 или разликата в резултата на двете е точно 20 366 гласа.

Ето какво написа в социалната мрежа (без редакция) Фандъкова, която ще управлява града за четвърти мандат:

"Благодаря на всички софиянци, които вчера упражниха правото си на глас. Всеки глас е глас за София, глас за развитие и глас за промяна!

Това бяха трудни избори, в които решението на всеки е еднакво значимо и показа готовност за участие.

Разумът победи гневът, но гневът има своите основания. И затова, съм готова с решителност, увереност и научени уроци да продължа да работя за София.

Защото само съзиданието побеждава!

Благодаря за доверието! ❤️".

Фандъкова публикува и снимка с изглед на столицата от катедралата "Алекснадър Невски".

Междувременно обаче от щаба на Мая Манолова обявиха, че ще искат касиране на вота в София заради сериозното разминаване между предварителните и отчетените резултати, както и това, че разликата между нея и опонентката ѝ се е стопила драстично за часове. Първоначало прогнозите бяха, че разликата между тях е около 9%.

"Наистина дадох всичко от себе си в една трудна, жестока и нечестна кампания, в нито един момент не отговорих на вандалските актове с вандализъм. Видяхме как силово се склоняват хора да гласуват, правоохранителните органи действат селективно, те не реагираха на сигналите, които подадохме за конкретни секции и купувачи, въпреки че София ги видя открито, пред всички на улицата се купуваха гласове, безобразно и безнаказано купуване на гласове, безнаказано за управляващата партия ГЕРБ", заяви самата Манолова.

Според нея обаче вотът е показал как пътят на едноличната власт може да бъде демонтиран. И затова даде и заявка, че ще остане в политиката.

"Аз няма да се откажа, ще намеря начина и формата тази гражданска енергия да не бъде пропиляна, да не бъде разпиляна, а да бъде фокусирана за постигането на една реална цел", категорична беше Мая Манолова.