Представеният в неделя слоган на ГЕРБ за предстоящите избори "Европа ни чува" се оказа използван от друга политическа сила. Потребители в социалните мрежи алармираха, че същото мото вече е било ползвано от НДСВ.

През юни 2009 година от партията на Симеон Сакскобургготски тръгват на избори с това изречение. Тогава НДСВ успя да прескочи бариерата и събра над 7 процента. Водачът на листата Меглена Кунева влезе в европарламента, но се отказа за сметка втората в листата Антония Първанова.

"Това е нашето послание, с него ще излезем пред българските избиратели на 26 май", обяви председателят на Столичния общински съвет Елен Герджиков по време на представянето на слогана и добави: "Европа чува хората, които имат какво да кажат, които имат ясна представа накъде да вървят като национална икономика и като обединена Европа".

Той изтъкна, че с това мото от ГЕРБ искат да кажат, че само подкрепяйки силната листа на партията, може да се гарантира, че България ще бъде важна част от европейския дневен ред. Герджиков посочи, че слогънът трябва да даде оценка за това накъде трябва да продължи в развитието си страната ни. Той изрази надежда, че българите знаят, виждат и оценяват постигнатото от партията. По думите му Европа е солидарна, помага ни, но и не дава даром.

"Европа ни чува, когато показваме видими резултати и когато правим тези политики, които са последователни", заяви и заместник-председателят на ГЕРБ и председател на Националния предизборен щаб на партията Цветан Цветанов.

Той уточни, че идеята на ГЕРБ е да говори за европейския дебат и бъдещето на Европа. "Винаги, когато сме правили подготовката си за всеки национален избор сме се стремяли слоганът да съответства на това, което сме успели да направим през всичките тези години", заяви Цветанов.