Европейският комисар по правосъдие Вера Юрова ще проучи внимателно казуса с модела на финансиране на политическите партии в България. Тя ще се произнесе в кратки срокове, съобщиха от БСП.

Юрова бе запозната с казуса по сигнал на председателя на БСП Корнелия Нинова до Европейската комисия за решението на правителството на ГЕРБ и приетите от управляващото мнозинство в Народното събрание законодателни промени за субсидиите. Днес от ЕК са отговорили на партията столетница. Нинова сигнализира още ОССЕ, ПАСЕ, Групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите в ЕП, ПЕС и посланиците на държавите от ЕС и САЩ в България.

В писмото се обяснява, че приетата промяна предвижда намаляването на държавната субсидия за партиите и коалициите, като един получен действителен глас от тях се приравнява на 1 лев, вместо на досегашните 11 лева.

"Тези промени засягат базови принципи на функционирането на политическите партии, прозрачното им финансиране и необвързването им с корпоративни и лобистки интереси. Измененията се правят внезапно, без подготовка и обсъждане, три месеца преди местните избори, което лишава опозицията от ресурс за равнопоставено участие в изборния процес", пише в сигнала на БСП.

Корнелия Нинова подчертава, че намаляването на партийните субсидии и допускането на финансиране от юридически лица фундаментално променя условията на функциониране на демократичната политическа система в България.

За 1 лев субсидия през 2017 г. гласуваха 2,5 млн. българи на референдум.

На 4 юли в парламента за орязване на субсидията гласуваха ГЕРБ, ДПС и "Атака". "За" предложението на управляващите гласуваха 119 депутати, "против" - 71, а "въздържал се" - 16. 

На 16 юли президентът Румен Радев върна за ново обсъждане отделни текстове от Закона за изменение на Закона за държавния бюджет за 2019 г., с които се въвежда финансиране на политическите партии с дарения от юридически лица и еднолични търговци.

Държавният глава приветства гражданската позиция, заявена на национален референдум от над 2,5 млн. български граждани, за ограничаване размера на финансовата субсидия за партиите. Промените обаче, с които парламентът разреши финансирането на партиите от юридически лица и еднолични търговци, уронват конституционните устои на българската демокрация. Подменя се конституционният модел на политическата система, без да е извършена промяна в Конституцията, е на мнение държавният глава.

Той коментира още, че с приетите промени партиите стават зависими от бизнеса, който ще финансира тяхното съществуване.

На 18 юли бюджетната комисия към парламента отхвърли ветото на президента върху промени в Закона за държавния бюджет за тази година, които позволяват партиите да се финансират от частни фирми. Тепърва предстои влизането на ветото в пленарна зала.