Европейският парламент не успя да определи с първото гласуване новия председател на институцията. Засега води Давид Сасоли (Италия), издигнат от групата на социалистите и демократите.

В гласуването са участвали 735 евродепутати, като необходимото мнозинство е било 332 гласа, уточни председателстващият заседанието Антонио Таяни. Той обяви начало на второто гласуване.

В първия кръг Сасоли получава 325 гласа. Ска Келер (Зелени) има 133 гласа, Сира Рего (Европейска обединена левица) - 42, Ян Захрадил (Чехия) - 162 гласа. Общо 73 гласа са били недействителни. За втория кръг не са издигнати нови кандидати.

Нито един от кандидатите за председател на Европейския парламент не успя да събере необходимите 332 гласа на първи тур. На кандидата на партията на европейските социалисти Давид Мария-Сасоли не му достигнаха 8 гласа необходими за абсолютно мнозинство.

Снощи на Европейския съвет между правителствените лидери, се договориха за кандитурата за шеф на Европарламента за италианеца Давид-Мария Сасоли. Затова ЕНП и либералите от "Обнови Европа" не издигнаха кандидат за поста - за да подкрепят социалиста Сасоли. Депутати обаче възнегодуваха, че кандидатите им се натрапват.

Ако и във втория кръг нито един от кандидатите няма необходимото мнозинство, ще се гласува трети път. В случай че и тогава резултатите са недостатъчни за излъчването на победител, в четвъртото и последно гласуване ще участват само онези двама, постигнали най-голяма подкрепа. Печели този, който получи повече гласове.