Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен представи днес новите предложения за допълнителни санкции срещу Русия заради войната в Украйна, съобщи БТА.

Предлага се в списъка със санкционираните да бъдат добавени още близо 200 физически и юридически лица. Това включва служители в руските въоръжени сили, както и отделни офицери и дружества от отбранителното производство, депутати от Държавната дума и Съвета на федерацията, министри, губернатори и политически партии.

ЕК предлага още три руски банки да попаднат под санкциите и да се въведе пълна забрана на транзакции на Руската банка за регионално развитие.

Предвижда се разширяване на ограничения върху износа, особено за стоки с двойна употреба, сред които химически вещества и електроника.

Предложението обхваща и прекъсване на достъпа на Русия до безпилотни летателни апарати, както и забрана за пряк износ на двигатели за дронове за Русия и други страни, като Иран, които биха могли да доставят дронове на Русия.

Комисията предлага още четири руски телевизии да бъдат свалени от европейския ефир и всички други платформи за разпространение.

Предложените санкции включват мерки срещу руския енергиен и минен сектор.