В документа се дават насоки за по-нататъшната работата за управлението, включително за проектите и във връзка с последователността на изпълнение на ангажиментите, се казва в прессъобщение, качено в сайта на българското председателство на Съвета на ЕС.

Пътната карта съдържа график за процеса на преразглеждане и оценка на националните планове за изпълнение, в които се описва подробно как участващите държави в ЕС възнамеряват да изпълнят по-обвързващите ангажименти, които са поели една към друга.

Предвижда се и график за постигане на споразумение за възможни бъдещи проекти, както и за основните части на общи правила за управление на проектите, които да бъдат приети от Съвета до края на юни.

Съветът прие решение за официално определяне на първоначален списък от 17 съвместни проекта, по които беше постигнато политическо съгласие през декември. Проектите обхващат области като обучението, развитието на способностите и оперативната готовност в областта на отбраната.

В ПСС участват Австрия, Белгия, България, Германия, Гърция, Естония, Ирландия, Испания, Италия, Кипър, Латвия, Литва, Люксембург, Холандия, Полша, Португалия, Румъния, Словакия, Словения, Унгария, Финландия, Франция, Хърватия, Чехия и Швеция.