Кристалина Георгиева, кандидат за заместник-председател на Европейската комисия и комисар по бюджета и човешките ресурси приведе силни и убедителни аргументи за своите приоритети пред членовете на Европейския парламент, пише "Юрактив", цитиран от БТА.

В Комисията с председател Жан-Клод Юнкер Георгиева ще има огромни правомощия. На практика всички комисари ще й докладват. В писмото с длъжностната й характеристика, изпратено от Юнкер до нея, пише: "Вие ще ръководите работата на всички комисари".

Функциите й ще бъдат подобни на тези на главен изпълнителен директор на Комисията "Юнкер", тъй като ще отговаря и за парите, и за служителите на ЕС.

За разлика от други изслушвания, където депутати от ЕП атакуваха кандидатите за комисари за предполагаеми конфликти на интереси, Георгиева бе питана само по въпроси, свързани с нейния ресор. От отговорите, които даде, стана ясно, че е подходяща за длъжността.

Кристалина Георгиева е преминала успешно днешния изпит в ЕП

На заседанието си тази вечер представителите на комисиите по бюджет, по бюджетен контрол и по правни въпроси са постигнали съгласие да дадат положителна оценка за нейното представяне.

Предстои те да съставят писмо с това становище, което вероятно утре ще бъде предадено на председателя на ЕП.

Социалистите в ЕП останали със "смесени чувства"

Изслушването на кандидата за еврокомисар Кристалина Георгиева остави "смесени чувства", се посочва в съобщение на парламентарната група на социалистите и демократите.

От групата отбелязват, че Георгиева е показала, че е компетентна, но въпреки това са очаквали тя да има повече познания в определения й ресор.

Групата на Европейската народна партия: Георгиева е показала стабилни познания в областта на бюджета

Доволни сме от нейните изявления, включително по повод на това, че данъкоплатците трябва да знаят по-добре къде отиват парите им, заявяват евродепутатите от ЕНП.