Прокремълският президент Румен Радев назначи служебно правителство, което започна да изчегъртва демокрацията и да действа като предизборен екип. Това написа евродепутатът Асим Адемов във Facebook, съобщавайки, че с колегите му от ГЕРБ/СДС Андрей Ковачев, Андрей Новаков, Ева Майдел, Емил Радев и Александър Йорданов са изпратили писмо до Европейския парламент и Европейската комисия, чиято цел е да запознаят еврокомисарите със случващото се в България.

"Назрява моментът, в който българските граждани ще трябва по-твърдо и решително да се противопоставят на пълзящия опит за преврат и налагане на авторитарни методи на управление от страна на президента Радев и служебното му предизборно правителство. Демокрацията е в опасност! Но както няма "бивши хора", така няма да позволим и демокрацията ни да стане "бивша"!", пише евродепутатът в профила си в социалната мрежа.

"Основната цел на служебното правителство е да организира честни и прозрачни парламентарни избори на 11 юли. За съжаление, вместо това, служебното правителство действа като предизборен екип на президента Радев за президентските избори, които предстоят тази есен. Методите, които използват, за съжаление, са същите като тези, използвани от комунистическата полиция, когато репресират политическите си опоненти", се казва в писмото до ЕК.

Евродепутатите посочват още, че  служебният министър на вътрешните работи Бойко Рашков е направил "заплашителни забележки" към своите опоненти и журналисти, в които е употребил думите "бивши хора" - израз, използван от комунистическия режим в България за обозначаване на противниците на комунистическата диктатура.

Отбелязва се също назначението на Елена Фичерова за началник на кабинета на служебния министър Рашков.

"Това е милиционерска реторика, която е трайно вкоренена в съзнанието на служителите на МВР и ДС преди 1989 г. Повторното появяване на такава реторика е скандално - не само звучи като заплаха от връщане към един от най-мрачните периоди от историята на България; това е и изключително болезнено напомняне на семействата на всички, които са били жертви на комунистическия режим за извършените от тях несправедливости и престъпления", заявяват евродепутатите.

Отчита се предприетата промяна в ръководството на ДАНС.

"Служебното правителство на президента Радев използва едни от най-страшните техники на комунистическия режим - разпространява лъжи, дезинформация и заплахи, за да изплаши своите опоненти", завършва писмото.