След като ЦИК изтегли жребия за номера на бюлетината на 27 партии, коалиции и независими кандидати, регистрирани за евровота,  депутати и партийни лидери до един се видяха победители.

От стълбите процедурата по теглене на номерата от членовете на ЦИК наблюдаваха Цветан Цветанов, редом до него Валери Симеонов, непосредствено пред тях евродепутатът от ДПС Илхан Кючюк, а няколко стъпала по-нагоре очакваше своето число и водачът на ВМРО Ангел Джамбазки. Недалеч от тях лидерът на АБВ Румен Петков чакаше да чуе, че бившата червена "Коалиция за България" е грабнала десетката.

Сочените за фаворити ГЕРБ и БСП ще са с бюлетини 12 и 18. ГЕРБ видя в жребия победа, така разчете знака зам.-шефът на партията Цветан Цветанов. Техният нумерологичен късмет изтегли бившата депутатка на соцпартията, сега член на ЦИК, Силвия Стойчева. Числото 12 е много силно заложено в целия ни живот, в цялото Сътворение. 12 е числото обозначаващо всяка съществена еволюционна стъпка. 12 е числото на идеалната дузина и означава затворен кръг, завършен цикъл.

Снимка: БТА

Снимка: БТА

БСП също се видя победител и разтълкува нумерологията в числото на бюлетината в своя полза. Единицата означавала, че ще победят, а осмицата - че ще вкарат 8 евродепутати, похвали се Георги Свиленски. "С номер 18 получихме ясна и конкретна задача от Централната избирателна комисия - първо място и осем евродепутати. Всичко друго е въпрос на работа и мобилизация от наша страна. С номер 18 българските граждани имат възможност да гласуват за една справедлива България". Това заяви председателят на Националния предизборния щаб на БСП и зам.-председател на ПГ на "БСП за България" Георги Свиленски в ЦИК. По думите на Христо Проданов, моделът от последите 10 години, който разяжда държавните и общинските системи в България, може да бъде променен. "С номер 18 на европейските избори ще дадем начало на този процес, в който България ще се освободи от порочното управление", категоричен бе той.

"Който си поставя високи цели, той ги постига", каза от своя страна народният представител от ПГ на "БСП за България" Иван Иванов. По думите му с номер 18 на европейските избори БСП ще посрещне предизвикателствата, които поставят българските граждани. "Разбира се, ще отговорим на предизвикателствата с победа", заключи Иванов.

Снимка: БТА

 Реално обаче бюлетина номер едно грабна коалицията "Патриоти за Валери Симеонов".

"Номер едно, най-хубавият номер", възкликна Валери Симеонов, а веднага след оповестяването на неговото число Марешки, застанал също на стълбите, промърмори: "Означава процента, който ще вземе". Симеонов пък е готов да загърби хубавите български жени, само и само да отиде в Европарламента. "Няма как, всеки трябва да направи някакви жертви", засмя се той в на репликите, че ще трябва да зареже родната политика, българските жени и Черноморския бряг.

Плътно зад него на 3-то място се наредиха коалиционните му партньори от ОП - ВМРО. Водачът на листата Ангел Джамбазки заяви, че те не разчитат на нумерологията, на сериозна работа, но номерът е добър и може би означава трима евродепутати-войводи. Числото 3 се характеризира със сила, настъпателност, действеност, организираност, решително преодоляване на трудностите, работоспособност. В ден, месец или година, тройката може смело да се пребори с всякакви пречки и да победи.

ДПС пък видя в числото 20-годишнината от създаването на младежката си организация. "А на тази кампания ние разчитаме на младите ни кандидати, както и на техния професионализъм", намери символиката третият в листата Илхан Кючюк. Числото 20 изисква равновесие и контраст и поддържа равновесието, смесвайки позитивните и нагативните качества. То определя приливите и отливите на нашия успех, дарява ни с чувство за дълг. Същевременно нерядко променя нашите планове и надежди.

"Доволни сме, ние не сме нумеролози от школата на Питагор", каза водачът на листата на "Атака" Георги Димов, която взе номер 14.

Веселин Марешки пък се размечта за двама или трима депутати, след като неговата ВОЛЯ изтегли номер 23. "Доволни сме, дори и жребият показва колебанието в момента в нашето представяне - дали ще бъдем двама или трима в ЕП", заложи на символиката аптекарският бос.

Прецедент на тези избори ще бъде и участието на две арестантки - скандалната бизнес дама Евгения Банева и осъдената за рушветчийство бивша кметица Десислава Иванчева.

Компанията на Христо Иванов и Атанас Атанасов пък изтегли фаталния номер 13, който техните пратеници разчетоха като "любимец 13".

"Партия на зелените" ще се яви на предстоящите избори за Европейски парламент на 26 май 2019 г., с бюлетина номер 5. Това се падна днес от жребия в ЦИК. Числото 5 символизира новото, промяната, движението, тясната връзка с природата, пътуванията. Казано с една дума - пет е символ на промяната във всички области на живота, заяви председателят на Партия на зелените Владимир Николов, който е и водач на евролистата.

"Партията на зелените" участва самостоятелно на предстоящите избори.

Ето и списъка за евровота по ред на номерата:

1. Патриоти за Валери Симеонов, коалиция

2. Път на младите, коалиция

3. ВМРО

4. Ваня Григорова, независим

5. Партия на зелените

6. ПП ВОЛТ

7. Николай Ненчев, независим

8. Венислава Атанасова, независим кандидат

9. Възход

10. Коалиция за България

11. Десислава Иванчева, независим

12. ГЕРБ

13. Демократична България

14. АТАКА

15. Минчо Христов, независим

16. ДОСТ

17. Пряка демокрация

18. БСП за България

19. ПП Глас народен

20. ДПС

21. Движение Заедно

22. Българско национално обединение

23. ВОЛЯ

24. Движение 21

25. Христо Симеонов, независим

26. Движение Презареди България

27. Възраждане