Тези, които са против или се колебаят, трябва по-добре да разберат защо Истанбулската конвенция е договорена от 47 страни от Съвета на Европа, тъй като става въпрос за превенция на насилието, защита на жертвите на насилие, по-добро съдебно преследване на извършителите, намаляване на стереотипите водещи до такова насилие и против разбиранията в обществото, че такова насилие е приемливо и нормално.

Такова послание отправи еврокомисарят по правосъдие и равенство между половете Вера Йоурова пред медиите след края на Неформалния съвет по правосъдие и вътрешни работи, предаде БНТ.

Йоурова благодари на българите и българските политици, които подкрепят конвенцията и допълни, че очаква държавите-членки да положат максимални усилия за борба с насилието над жени и деца.

Еврокомисарят отбеляза, че и от други държави, а не само от България се чува, че Истанбулската конвенция е против традиционното семейство.

"В традиционното семейство, по начина, по който аз го виждам, не е нормално мъжете да бият жените и децата си", каза Йоурова.

Тя обяви, че ще се ангажира за диалог между нея и българските политически представители, които са готови за такъв и изрази надежда, че конвенцията има шанс в нашата страна.

Правосъдният министър Цецка Цачева коментира, че е водила неформални разговори за дебата, който върви в българското общество за конвенцията.

По думите и този дебат ще продължи и допълни, че е необходимо още време на онези, които имат съмнения да се запознаят с документа.

Цачева каза, че според статистиката всяка една от три жени е била обект на посегателство.

Анкета: Запознати ли сте с Истанбулската конвенция?

Популистите подведоха обществото за конвенцията>>