Доскорошният лидер на Младежката организация на ДОСТ Танер Алимолла е новият председател на партията. Това стана по предложение на Лютви Местан на Първата редовна отчетно-изборна конференция на ПП ДОСТ, която се проведе вчера в Пловдив, съобщиха от партията.

Местан мотивира предложението си с думите: "През 2016 година ние създадохме партия ДОСТ в името на младите хора. Дошло е време те да поемат кормилото на своята партия. Убеден съм, че решението да изберем Танер Алимолла за нов председател, е стратегически вярно, защото то ще отвори нови възможности за развитието на партията. Така също ще се създадат предпоставки за далеч по-активен и резултативен диалог с останалите демократични партии. Ние, по-възрастните учредители на партията, оставаме в готовност да предоставим своя опит, но само ако това бъде поискано от новото ръководство. 24 часа сме на разположение. Новото ръководство и новият председател са свободни да определят стратегическата линия на партията в съответствие с основните принципи заложени в Устава. Точно затова се противопоставям на предложението за уреждане на някакъв статут за първия председател на партия ДОСТ, защото не страдам от маниакални комплекси за почeтност. Освен това почетността е въпрос на вътрешно усещане на членовете и симпатизантите, което или го има или го няма, и не се нуждае от формален статут."

До месец промените в Устава и решението за избор на ново ръководство ще бъдат внесени в Софийски градски съд за вписване.

Лютви Местан е подсъдим за причиняване на смърт по непредпазливост на бебе при катастрофа. Делото върви на първа инстанция в Окръжен съд-Кърджали.

А снощи турският президент Реджеп Тайип Ердоган е приел делегация на ДПС, водена от председателя Мустафа Карадайъ, и е разговарял с членовете на делегацията в президентската резиденция Вахдеттин кьошк в района Ченгелкьой в Истанбул.За срещата информира Анадолската агенция.

Снимка: БТА

В информацията се посочва, че на срещата, която е била закрита за журналисти, са присъствали турският външен министър Мевлют Чавушоглу, директорът на Дирекцията за комуникации към президентството Фахреттин Алтун, говорителят на турския президент Ибрахим Калън, говорителят на Партията на справедливостта и развитието (ПСР) Йомер Челик и заместник председателят й Ефкан Ала, който е бивш вътрешен министър.

Не се съобщават подробности за водените разговори.

В делегацията на ДПС, която от няколко дни е в Турция, освен председателя Мустафа Карадайъ, са заместник председателят Ахмед Ахмедов и евродепутатът Илхан Кючюк.

Преди това представителите на ДПС проведоха среща с външния министър Мевлют Чавушоглу, със заместник-председателя на управляващата ПСР Нуман Куртулмуш, както и с председателя на ВНСТ Мустафа Шентоп.

Според близки до ПСР източници сред темите на разговорите е била подготовката за предстоящия в България предсрочен парламентарен вот на 11 юли и упражняването на вота от страна на изселниците с българско гражданство, които живеят в Турция, в секциите, които ще бъдат разкрити в областите, компактно населени с изселници от България.