Сборът от броя на евродепутатите на Европейската народна партия (ЕНП) и на Партията на европейските социалисти (ПЕС) засега се очертава под половината от общия брой на мандатите в следващия Европейски парламент. Това показват първите прогнозни данни, представени днес от ЕП.

Говорители на институцията уточниха, че данните ще бъдат опреснявани всяка седмица до изборите в края на май. Засега се вижда, че ЕНП губи три на сто подкрепа, социалистите губят шест процента, Европейските консерватори и реформатори (ЕКР) биха получили с 2,5 на сто по-малко гласове, а Зелените - с 0,5 на сто по-малко, ако изборите бяха днес. Европейската обединена левица би запазила досегашните си резултати, либералите (АЛДЕ) биха отчели ръст от 1,5 на сто, групата "Европа на свободата и пряката демокрация" би нараснала с половин процент, групата "Европа на народите и свободата" - с 3,5 на сто.

Тъй като предстои Великобритания да напусне ЕС, местата в ЕП от 751 днес ще бъдат намалени на 705 след изборите тази година. Така се очаква по последни данни ЕНП да има 183 евродепутати (217 досега), социалистите и демократите (ПЕС) - 135 (180), АЛДЕ 75 (68), "Европа на народите и свободата" - 59 (37), ЕКР - 51 (75), Европейска обединена левица 46 (52), "Зелени" - 45 (52), "Европа на свободата и пряката демокрация" - 43 (41). Независими се очаква да бъдат 10 евродепутати (при 22 днес). В групата "други" се предвиждат 58 евродепутати, включително представители на партията "Република, напред" на френския президент Еманюел Макрон.

Засега ЕП не знае каква избирателна активност да очаква, но отбелязва, че по официални данни под половината от избирателите в ЕС (41 на сто) знаят на коя дата са поканени да гласуват. За април е насрочен дебат между водещите кандидати за председател на Европейската комисия. Досега има петима кандидати, а в края на март се очаква да бъде обявен кандидатът на АЛДЕ, съобщиха говорителите на ЕП.