Министерството на енергетиката не е скрило, че има авариен ремонт на ВЕЦ "Цанков камък". Това обяви на брифинг служебният заместник-министър на енергетиката Еленко Божков, след като по-рано от "Демократична България" обвиниха ведомството, че крие информацията за аварията и я представя като планов ремонт.

"Във връзка с разпространена манипулативна и неточна информация от някои политици трябва да направим важни уточнения - от датата на стъпването в длъжност на служебното правителство - 3 август, няма укрити аварии в електроенергийната система на България", заяви Божков и продължи:

"На второ място - случилото се събитие в напорния водопровод на ВЕЦ "Цанков камък" е аварийно и е започнат веднага ремонт, който не е планов. И ние никога не сме прикривали този ремонт - авариен е, започнат е незабавно и работата е в ход".

По думите на служебния министър на енергетиката изключването на 85 мегавата от ВЕЦ-а по никакъв не влияе на сигурността и целостта на енергийната система на България и нормалното потребление на електричество в страната.

На въпрос дали аварията е повлияла на други ВЕЦ-ове, каквито бяха твърденията на ДБ, Божков отговори следното:

"Няма как да повлияе, защото чашата на язовир "Цанков камък" има достатъчно обем да приеме водните количества, които не могат да бъдат реализирани. Това е просто една акумулирана водна енергия, която ще се превърне по-натам в електрическа".

Еленко Божков обясни, че за подобни аварии информацията пристига от диспечерите в министерството. 

"Когато те не влияят пряко на електроенергийната система и на нормалното потребление на електрическата енергия на България, те не се съобщават, защото няма защо да бъдат съобщени. Обикновено тези аварии се регулират с т.нар. вторично регулиране, а в някои случаи и с третично регулиране", отбеляза заместник-министърът и добави, че в четвъртък вечер в 22:30 часа е имало изключване и на 200 мегавата в "Бобов дол", но не е имало причина да се съобщава, защото не влияе по никакъв начин на системата.

Божков подчерта, че това е "манипулативна информация, която в никакъв случай не помага нито за сигурността, нито за информираността на българския потребител на електрическа енергия".

По думите му се очаква към 17 ноември аварията да е отстранена. 

Причината за аварията е откъсване на съоръжение, което предпазва генераторите и турбините на централата от разрушаване при внезапна авария в напорния тръбопровод, разкри още Божков.

Малко по-рано "Демократична България" обяви пред журналисти в парламента, че Министерството на енергетиката мълчи за авария на "Цанков камък", заради която ПАВЕЦ "Чаира" е спрял да работи.

От партията твърдят, че проблемът е замаскиран като ремонт.

Тази централа е в средата на каскада "Доспат-Въча" и се затруднява работата на ВЕЦ "Тешел" и ВЕЦ "Девин", заяви Йордан Иванов от ДБ.