"Демократична България" обяви в кулоарите на парламента, че енергийното министерство мълчи за авария на "Цанков камък", заради която ПАВЕЦ "Чеира" е спрял да работи.

"По наша информация аварията е станала между 13 и 15 октомври", казаха Атанас Атанасов и негови колеги на брифинг в Народното събрание.

Според тях аварията е "замаскирана като ремонт" от енергийното министерство.

Тази централа е в средата на каскада "Доспат-Въча" и се затруднява работата на ВЕЦ "Тешел" и ВЕЦ "Девин", обясни Йордан Иванов от ДБ.

По думите му на каскада "Белмекен-Момина клисура" има забавяне на съществуваща рехабилитация.

"Заедно с тази авария, която се крие от обществото, към момента в страната има неработещи държавни ВЕЦ с мощност един блок на АЕЦ "Козлодуй". Това е реален риск за енергийната сигурност на страната", подчерта депутатът.

Иванов изрази притеснението си, че Министерство на енергетиката криело тази информация.

От ДБ призовават министъра на енергетиката да отговори защо се крие тази авария повече от 20 дни, какви са щетите по "Цанков камък" и кога ще бъде пусната централата в експлоатация.

Атанас Атанасов настоя изпълнителната власт да даде публична информация за състоянието на всички съоръжения в българската енергетика, за да сме наясно как посрещаме зимата.