Досега Елеонора Николова беше заместник на освободения от длъжност директор на центъра за противодействие на корупцията БОРКОР Румен Миланов. Вчера премиерът Бойко Борисов го освободи и от другите две длъжности, които заемаше - съветник в политическия му кабинет и секретар на Съвета по сигурността.

Николова е бивш съдия и прокурор от Русе, после бе избрана за кмет на града, издигната от СДС, по-късно беше депутат от ОДС. След това стана заместник-председател на Единната народна партия на Мария Капон. През февруари миналата година тя и бившият шеф на ДАНС Петко Сертов бяха назначени за зам.-директори на БОРКОР.

Правителството назначи заместник на Румен Миланов и на поста секретар на Съвета по сигурността - Георги Кръстев. Досега той е бил съветник по етническите въпроси на вътрешния министър Цветан Цветанов. Кръстев е бивш анализатор в Националната служба за сигурност и като експерт в Министерския съвет е работил по Националната стратегия по сигурността.

Докато оглавяваше Съвета, Румен Миланов даде идеята да бъде назначен трети вицепремиер, който да обедини всички ведомства, свързани с националната сигурност. Цветанов обаче категорично не одобри тази идея и влезе в противоречие с Миланов. Според анализатори Кръстев е близък до вътрешния министър и няма да има опонент в негово лице.

По неофициална информация на в. "24 часа" Румен Миланов е бил освободен, защото отишъл в Националната служба за сигурност и ходатайствал да не бъде огласяван докладът за финансовите нарушения по времето на ген. Кирчо Киров. Самият той пръв беше уволнен като съветник на Борисов именно заради това.
Борисов заяви единствено, че е преценил, че и Миланов, и Киров не може да му бъдат повече съветници.

Утре президентът Росен Плевнелиев свиква на заседание Консултативния съвет за национална сигурност (КСНС). Темите ще бъдат две, съобщиха от пресекретариата му. Първата е „Продължаване на реформите в сектор "Сигурност" и по нея доклад ще изнесе Цветан Цветанов.
По-рано днес военният министър Аню Ангелов съобщи, че до есента ще има закони за службите за сигурност.

Втората тема, която ще се обсъжда от КСНС, е “Енергийна сигурност”. По нея ще докладва енергийният министър Делян Добрев.