Това уточни полската полиция, след като от първото й съобщение остана впечатлението, че това се е случило в един и същи ден.

Говорителят на полицията Томаш Олешчук е изпратил до bTV писмо (вижте в галерията), в което се посочват датите за кражбата и задържането на заподозрения за нея извършител.

Според полските власти инцидентът със задигната стока от безмитен магазин е станал на 24 февруари. Поптодорова обаче е била задържана на летището едва на 27 февруари, след като е установена самоличността ѝ.

Вероятно идентифицирането й е станало чрез система за лицево разпознаване от охранителните камери на международното летище, допълва "24 часа".

Без да се посочва конкретното име на извършителя – защото това би било незаконно разкриване на лична информация според полското законодателство, от полицията добавят, че задържаната жена е признала вината си, върнала е откраднатата скъпа козметика на стойност около 700 лв. и се е съгласила да плати глоба.

Часове, след като се разбра за случилото се обаче, самата Поптодорова заяви друго пред БТА – че е станал "нелеп инцидент", който е приключил още на същия ден.

"За да убия времето на летището, влязох в зоната на безмитния магазин и разглеждах някаква козметика. В този момент получих обаждане от България и потърсих по-тихо място, за да проведа разговора. С цялото ми внимание в разговора съм напуснала безмитната зона с продукта, който разглеждах. Появиха се двама служители, които ме отделиха за разговор. Обясних, че съм допуснала неволна грешка, извиних се и заплатих полагаемата се глоба. Така случаят приключи".

Тя увери, че може да си позволи такава козметика и не би рискувала репутацията си с кражба.

Междувременно днес беше съобщено, че Елена Поптодорова е подала оставка от ръководния пост във варшавския офис на еврейска организация, който оглавяваше.